Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östa i hemmahamnen efter 104 år

GävleÅngfartyget Östa är hemma igen. Bara på en kort visit visserligen. På söndag far hon söderut igen. Men just nu ligger hon för ankar vid Gävle Varv, samma ställe där hon byggdes 1898.

Annons
- Vilken speciell känsla! Det pirrar i magen när jag tänker på att Östa är tillbaka i Gävle efter 104 år, säger Kerstin Anderberg som äger den gamla ångbåten tillsammans med sin man Erling.

Gävle kommun tyckte att det var en händelse värd att fira och skickade några representanter till varvet för att uppmärksamma besöket. Bland de som slöt upp var Fakhroddin Fani, v, vice ordförande i kultur-och fritidsnämnden. Genom att överlämna ett standard med kommunvapnet hälsade han Östa och paret Anderberg välkomna till Gävle varv.

- Kul att vara här. För mig är det en kulturgärning att ta vara på en gammal klenod som Östa, säger Erling Anderberg och tillägger att det är mycket möjligt att familjen ångar upp till Gävle igen lagom till att Briggen Gerda ska segla igen om två och ett halvt år.

Som GD berättade om i tisdags gick Östa som timmervarpfartyg tillsammans med systerfartyget Laxen på Färnebofjärden fram till 1970 när flottningen lades ner. När paret Anderberg köpte Östa för fem år sedan var det för att lägga om kursen mot ett nytt och annorlunda liv.

Satsning på Östa
- Efter 25 år som datakonsult stod jag inte ut längre. Eftersom jag har kört ånglok i Mariefred under många år tvekade jag inte att satsa på Östa, säger båtens kapten Erling Anderberg.

Fyra år och minst 13 000 arbetstimmar tog det att omsorgsfullt totalrenovera fartyget. Ångpannan är ny, maskinen renoverad liksom hela inredningen. Dessutom krävdes en hel del kompletteringar när det gäller säkerheten för att båten skulle få tillstånd att gå i passagerartrafik.

Nu har Östa sin hemmahamn på Svinninge Marina, nära Vaxholm, och trafikerar Stockholms skärgård som chartrad turbåt.

Kerstin Anderberg lade sin yrkeskarriär som kläddesigner på hyllan för att satsa fullt ut på Östa. I dag består familjen av sexåriga Louise och ettårige Fredrik. Men barnen är inget hinder för att driva ett företag av den här typen. Tvärtom.

- Visst krävs det en enorm planering. Vi driver familjelivet ungefär som ett företag, säger Kerstin och skrattar.

Samtidigt är hon noga med att poängtera att firman inte får gå ut över familjelivet. Barnen går på öppna förskolan för att få möjlighet att leka med jämnåriga kamrater.

- Fördelen är att vi kan prioritera familjen samtidigt som vi driver företaget. I dag är jag mycket glad att vi tog steget för att komma ur ekorrhjulet som vi levde i förut, säger hon.

Även om båten kräver mycket arbete så kan familjen styra över sin tid på ett helt annat sätt än förr. Tillvaron har blivit lugnare och stress existerar knappt ombord.

- Det går inte att hetsa omkring på båten. Dunket av ångmaskinen lugnar automatiskt ner pulsen, säger Kerstin Anderberg innan Östa lägger ut från kajen och tjutet från ångvisslan ekar över inre fjärden.

ELIZABETH FORSMARK