Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ostar som luktar fotsvett

/

Annons

Vad är kittost? är en vanlig fråga. Den Gamle Ole, Appenzeller, Gruyere eller Limburger är alla kittostar. I Sverige fanns tidigare Tilci och Ambrosia, men efter den stora mejeri-nedläggelsen fram till 60-talet togs kittosten ut ur vårt sortiment, antagligen för att den kräver mycket hantverk. Men, tack vare våra nya gårdsmejerier kan vi återigen glädja oss åt svensktillverkade kittostar. Våloloffen, en kulturhistorisk ost i dag, är ett exempel som återuppstått. Den tillverkades i Undersåker i Jämtland och är en barndomens vardagsost för många.

Kittost görs främst på komjölk, men även på get och får och det görs både pressade och mjuka ostar. Kittost mognar både inifrån och utifrån och bakterien linens ger osten dess särpräglade karaktär och pikanta smak. En bakteriekultur som också påskyndar mognaden. Ostarna badas var fjärde - femte dag i en saltlösning med tillsats av bakteriekulturen. Under mogningsprocessen utvecklas ett gult till orangerött skal på osten. En del äter skalet medan andra föredrar att ta bort det. Det är bara du som kan avgöra vad som smakar bäst.

Port-du-Salut får vi bara kalla den ost som tillverkas i Notre-Dame klostret. Vår svenska imitation Portsalut är i dag oftast bara färgad av paprikapulver av paprikapulver eller annat för att få fram samma orangeröda yta, något som gör att den inte alls smakar som en riktig kittost.

Limburger, ursprungligen från Belgien, är den kittost som med sin särpräglade karaktär och starka doft givit upphov till många skämt. Och det påstås att Jerome K. Jerome hade en Limburger i tankarna när han skrev sin berömda bok ”Tre män i en båt”. Man låter gräva ner en ost i närheten av en badort som därefter blir känd för sin starka doft och som gjorde att personer med luftrörsproblem strömmade till orten i åratal efteråt.

Förutom Våloloffen tillverkar våra gårdsmejerier många olika typer av kittost. Blenda från Oviken är en pressad ost av får- och komjölk och Tridura från samma mejeri görs på get-, ko- och fårmjölk. Jürss mejeri i Flen gör flera mjuka kittostar; Villåttinge, Mönster och Oppunda.

Från Raftsjöhöjden kan vi njuta av getostar som Märit och Rebecca, båda döpta efter anmödrar på den gamla släktgården. Rosa från Revsund, Linus, Gullrun, ja listan kan göras lång på många enastående svenska kittostar.

De är alla goda på ostbrickan men bör ätas sist. Blåbärsmarmelad smakar utomordentligt gott till för den som tycker om något sött till osten.

Vin att dricka till, företrädesvis vita viner med syra och frukt som gewurtztraminer eller Pinot Gris.

Föredrar du rött vin, en röd bourgogne med fruktighet.

ANN-KATRINE DUNKER

Mer läsning

Annons