Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öster gjorde inte sin röst hörd

GÄVLEValdeltagandet på Öster var endast 48,5 procent i kommunalvalet.

Trots insatser från kommunens demokratigrupp under året stannade mer än varannan väljare hemma i söndags.
Stig-Björn Ljunggren, samhällsdebattör och doktor i statsvetenskap ser flera tänkbara orsaker att det låga valdeltagandet i förra valet, 56 procent, blev ännu lägre i år trots demokratigruppens arbete.
-Kanske man känner sig utpekad med en sådan här satsning och blir ännu mer förbannad. Området pekas ut ytterligare som problemområde, och drar därmed till sig fler typer av utanförskap, säger Stig-Björn Ljunggren.

En risk
Han ser även en risk för att det folkhemska politikerföraktet kan ha fått fäste även bland invandrare.
- Jag tror att många blev desillusionerade av det här i Uppdrag Granskning. Om de nu följer med alls i debatten vill säga, säger han.
Kommunalrådet Ulla Andersson, v, är ordförande i demokratigruppen, som under den gångna mandatperioden bland annat besökt invandrarföreningar i Gävle och sett till att göra politiska handlingar mer tillgängliga och lättbegripliga för människor med begränsade språkkunskaper.
Hon har inget enkelt svar på vad som får valdeltagandet att minska.
-Det kan vara allt från arbetslöshet, ekonomisk utsatthet, bristande integration. Man kanske måste satsa mer på skolorna i de här områdena. Mer förebyggande ungdomsverksamhet, säger hon.
Lösningen på problemet är ännu svårare att finna.
-Jag tror att de politiska partierna behöver få fler medlemmar, så att de kan bli mer utomparlamentariska, säger hon.
Där får hon medhåll av Stig-Björn Ljunggren.
-Om vänsters valarbetare är de enda som varit i det här området borde de belönas för det med en rejäl slant. Det ger ett incitament för att fortsätta. Ett annat förslag är att partierna måste finansiera sig själva via medlemsskap. Då får de också incitament att skaffa fler medlemmar, säger han.

Generationsfråga
Han ser det sjunkande valdeltagandet som ett nationellt problem, och en generationsfråga.
-Det historiskt höga valdeltagandet i Sverige med internationella mått mätt beror på det oerhört livaktiga föreningslivet inom bland annat arbetarrörelsen och kyrkan. Det var de krafterna som drev fram rösträtten, och det var den generationen som gick man ur huse för att rösta. Nu räknar man med demokratin som varmt vatten i kranen, en självklarhet, säger han.
MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist_gd.se