Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otis Gibbs är kvällens stjärna

Otis Gibbs är nu så bekant med Gävle­borna att han nästan kan få stadsnyckeln vid det här laget. Även om han uttalar Gävle: ”Djä-ivli”.

Han har redan varit här en gång i år, svår beundrare som han är av Joe Hill, som skulle ha fyllt 132 jordsnurr denna fredag.

Med sitt grå skägg och truckerkeps (helt rätt på Gibbs, hopplöst ute i Sverige) känns han som din bästa polare där han står på scen och rabblar självironiska anekdoter om uppväxten på vischan i Indianapolis. Eller att en walesisk konsertarrangörs tolvårige son tyckte att han ”nästan var lika bra som Linkin Park”. Svaret från Gibbs? ”Kids are assholes”.

Han raspiga röst och kraftfulla gitarrspel gör att det bara är att luta sig tillbaka i fåtöljen och njuta. Om åhöraren inte lystrat till låtarna innan kvittar, för Gibbs trollbinder ändå.

Hoppas han får spela på någon demonstration i New York mot börsens profithunger.

Otis Gibbs är stjärnan i afton. Samma kan inte samma sägas om Ola Magnell som klumpedunsar in iklädd vita loafers. Publiken hade väntat sig gamla klassiker av killen som kände sig för gay för KFML (r), men får mest en raksträcka av låtar som känns lika samhällsomstörtande som Dressman.

Lejonparten låter som en enda lång försvenskning av Bob Dylans ”Don’t Think Twice It’s Alright”. En dänga som Magnell för övrigt covrat med den hittepåiga titeln ”Ta det kallt, det är allt”.

Det blir för många trötta alster från senaste given ”Rolös”. Fjoskiga textrader som ”Kom och sätt dig vid min sängkant. Kom och värm mig med din längtan innan elden brunnit ut” säger allt om hur oengagerande detta material är även live.

Men så får publiken sina klassiker och under ”Kliff” drar ett litet gäng särlingar igång med spontan valsdans. Utanför Spegeln låter de förstå att de är missnöjda med helheten i mycket bryska ordalag.