Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otränade har blivit tränade

/
  • Vi är som ett team, jag och Elin. Hon lär ut på ett sådant sätt så att jag ska bli peppad, berättar Lars Jansson.

I går presenterades resultatet från den fältstudie som studenter vid Högskolan i Gävle har genomfört i samarbete med Fjärran Höjder. Målet var att få 24 otränade personer att bli tränade och hitta en rutin för att hålla igång.

Annons

Sedan början av oktober har 24 otränade personer från Lantmäteriet, Länsstyrelsen och Gävle kommun fått hjälp med tränings- och kostprogram av studenter från Högskolan i Gävle. Det är genom ett samarbete mellan Fjärran Höjder och högskolan som projektet har möjliggjorts. Mycket handlade om att hjälpa deltagarna med personlig tränare, individuella träningsprogram och att få rutiner i sitt tränande. Sören Antman, som är motionskonsulent på Fjärran Höjder, säger att användandet av personliga tränare är en ökande trend.

– Vi ser att det finns ett behov. Det kommer från storstäder, där är det populärt. Det finns en större vilja nuförtiden att ta hand om sig själv, men många vet inte hur de ska göra. Genom att använda en personlig tränare går det snabbare att komma in i träningen och hitta rutinen, säger han.

I studien användes 24 personer från Lantmäteriet, Länsstyrelsen och Gävle kommun. Från Länsstyrelsen deltog fem personer, så kallade adepter. De hade alla fått varsin student, som läser kursen Personlig tränare på högskolan, sig tilldelad. Tillsammans lade de upp ett individuellt träningsprogram och träffades en gång i veckan. Något som studenten Elin Uusitalo tycker har fungerat bra.

– Det man lärde sig i skolan kunde man ta hit direkt och testa. Personlig träning kommer ju mer och mer, så behovet finns, kanske inte så mycket i Gävle just nu, men det är på gång, säger hon.

Hon har under de senaste månaderna tränat med Lars Jansson som är handläggare inom näringslivsfrågor på Länsstyrelsen. Han berättar att han tidigare brukade spela tennis men slutade när han fick problem med knäna.

– Det här har varit helt fantastiskt. Jag började med naturläkemedel när jag fick ont i knäna, men med vanlig träning har det blivit mycket bättre. Häromdagen gjorde jag 50 knäövningar, när jag började kunde jag inte göra en enda. Nu känner jag att min kropp behöver det här, säger han.

Sören Antman tycker att medvetenheten bland företag börjar öka när det gäller att erbjuda friskvård och tror att det kommer att bli vanligare med företag som sponsrar sina anställda under kortare perioder med en personlig tränare.

– Det är bra och även avstressande att gå och träna, om man tänker att det här är min stund, och att man inte tar med sig stressen in på gymmet. Det är viktigt att arbetsgivarna står bakom det här och satsar, de som gör det får tillbaka det flera gånger om genom färre sjukskrivningar, det har vi sett, berättar han.

Åsa Eriksson som arbetar på Länsstyrelsen och som har deltagit i studien håller med om att det är avstressande att få gå till gymmet.

– När man har bytt om tänker man bara på träningen och vilka muskler man ska träna.

Annons