Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovako ägs av skandalbolag

Vårdskandalerna på Caremas äldreboenden har gjort att allt fler blickar nu riktas mot bolagets ägare, Triton. Samma riskkapitalbolag som även äger Ovako Steel.

Det var ett Ovako i djup kris som 2009 köptes av det hemligaste av riskkapitalbolag: Triton.

Två år senare är Ovako på fötter igen och nästa år är det tänkt att bolaget ska säljas vidare, antingen på börsen eller på ett bräde till någon annan köpare.

Det skulle i så fall följa standardmallen för hur ett riskkapitalbolag agerar. De köper, förbättrar – och säljer. Finansieringen sker normalt via investeringar i bolagens fonder och genom hög belåning.

Något som däremot också visat sig följa mallen i vissa av bolagen är att någon skatt aldrig betalas på de vinster som görs på affärerna.

Exempelvis har det i spåren av Caremaskandalen framkommit att Triton genom avancerad skatteplanering undkommer svensk bolagsskatt genom att slussa pengar vidare till olika skatteparadis. Bara på Jersey finns ett 70-tal fonder och bolag kopplade till Triton, skriver Aftonbladet.

När media försökt ställa frågor till Tritons företrädare har man mötts av tystnad, som vanligt. Det finns en anledning till att Triton kallats Sveriges hemligaste riskkapitalbolag. Även GD har vid ett flertal tillfällen försökt få kontakt med bolaget. Alltid utan framgång.

Att riskkapitalbolag är hemliga är inget ovanligt, enligt Joacim Tåg som forskar i industriell ekonomi och företagsfinansiering vid Institutet för näringslivsforskning.

– Mot sina investerare brukar de vara extremt öppna. Däremot är de mindre öppna mot allmänheten och det kan ha att göra med att det är svårare att driva igenom förändringar snabbt om transparensen är stor. Men jag tycker att de borde kunna vara mer öppna än de är, säger han.

Joacim Tåg menar att riskkapitalbolagen har en viktig uppgift i samhällsekonomin när det gäller att tillföra kapital till företag som behöver det och att de ofta kan jobba mer långsiktigt än många börs- bolag, som har nästa kvartalsrapport att tänka på. Bolagen har vanligtvis också stor kompetens inom de branscher de verkar och det finns forskning som visar att de generellt lyckas bra med att öka produktivitet och lönsamhet utan att minska på antalet anställda.

Men Joacim Tåg tror att Triton tar skada av den negativa publiciteten kring Carema, som bolaget äger via ett annat bolag, Ambea Holding. Ett gott rykte är viktigt, menar han.

– Det spelar roll både när innehaven skall säljas och när pengar skall samlas in från investerare till nästa fond.