Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovako-missnöje med åtta miljoner plus

SANDVIKEN
Ovako Steel redovisar ett plus på åtta miljoner kronor för första kvartalet i år.
- Vi är långt ifrån nöjda, säger vd Bengt Lindahl.

Resultatet är bättre än motsvarande kvartal förra året, då blev det ett minusresultat på nio miljoner kronor, men Bengt Lindahl är ändå mycket missnöjd med resultatet första kvartalet. Vad man hade räknat med för resultat vill han emellertid inte kommentera.
- Men vi hade räknat med bättre.

Höga energikostnader
Enligt Bengt Lindahl är det främst höga skrot- och energikostnader som ställer till det för Ovako Steel.
- Det slår väldigt hårt mot resultatet.
Irakkriget har varit en bidragande orsak till de höjda energikostnaderna.
- Priserna för olja och gasol har slagit rakt i taket.
Några direkta konsekvenser kommer det dåliga första kvartalet dock inte att få. Det är till exempel inte fråga om några uppsägningar.

Irakkriget
- Vi hoppas kunna rädda det här under året. Vi måste se hur marknaden uppför sig i och med att Irakkriget är slut, säger Bengt Lindahl.
Ovako Steel ingår i koncernen SKF som redovisar en ökad vinst men lägre försäljning. Vinsten före skatt landade på 802 miljoner kronor första kvartalet.
Under motsvarande period i fjol gjorde bolaget en vinst på 761 miljoner kronor. Försäljningen uppgick till 10 541 miljoner kronor, jämfört med 10 665 miljoner kronor ett år tidigare.
SKF spår i delårsrapporten att den samlade efterfrågan på koncernens produkter och tjänster blir relativt oförändrad under andra kvartalet i år. Produktionsnivåerna, som låg över försäljningen under första kvartalet, kommer att justeras ned.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se