Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(Ovan)åker berusad

Centern i länet och särskilt i Ovanåker har problem med alkoholen. En jättedebatt har blossat upp i främst södra Hälsingland om ett rattfylleri som Ovanåkers kommunalråd Björn Mårtensson gjorde sig skyldig till natten mellan 1 och 2 maj.

Avgå, säger många centerpartister men främst allianspartierna som styr Ovanåker tillsammans med centern. Socialdemokraterna har också passat på att uttala sig om Mårtenssons olämplighet som kommunalråd.

Björn Mårtensson har erkänt och dömts för rattfylleriet och har efter några veckors ledighet också återgått till jobbet. Han vill gärna dämpa det som hänt och förklarar att han grundligt tagit lärdom av vad som skett.

Historien är dock värd att fundera över. Den aktuella kvällen och natten hade ett gäng centerpartister fest. Man åt och drack och gjorde sig en glad kväll. Så småningom fyllnade Mårtensson uppenbarligen till men han gick inte och lade sig utan fick, som han förklarat, ”hemlängtan” och satte sig i bilen för att åka hem, en sträcka på ett par mil.

För de kvarvarande centerpartisterna uppstod i det läget ett problem. Ingen kände sig – av naturliga skäl – manad att köra efter honom utan man kom överens om att ringa polisen. Det var några ”vänner” som gjorde det, som Mårtensson uttryckt det. Det skulle ju ha sett ut om man inte agerat om någonting skulle hända Mårtensson eller om någon annan larmat polis.

När polisen kom till Mårtensson bostad vägrade denne att öppna dörren – ja, han hade gått och lagt sig i övervåningen, lydde förklaringen. Polisen tog sig ändå in. Mårtensson fick lämna urin- och blodprov och resultatet av det, trots någon timmes väntan, blev 1,5 promille. Alltså grovt rattfylleri.

Självfallet har det blivit rabalder. Samarbetspartierna i Ovanåker har tvått sin händer och avbrutit samarbetet och från Socialdemokraterna får han förstås ingen hjälp. Centerns distriktsstyrelse uppmanade för att par dagar sedan honom att avgå från de kommunala uppdragen och sparkade honom från nomineringskommittén inför nästa val. Centerns fullmäktigegrupp har däremot gett Mårtensson starkt stöd och bland annat påpekat att det är mänskligt att fela och gudomligt att förlåta.

Centern tycker också att allianspartierna ska ta upp samarbetet med Centern igen och hänvisar till de stora utmaningar kommunen står inför med anledning av en sviktande världskonjunktur.

Folkpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna ska alltså ge sig in på den gudomliga banan och förlåta det felande kommunalrådet på det att han ska rädda Ovanåker i den pågående internationella ekonomiska krisen.

Vad allt kan inte uppstå inom kommunalpolitiken.

När avgår Mårtensson?

GD 19 juni 2009