Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt att allergisk reaktion leder till döden

Enligt Magnus Wickman – professor i pediatrisk allergologi vid Karolinska Institutet och expert på allergier – är det mycket ovanligt att en allergisk reaktion leder till döden.

– De senaste fem, sex åren har vi haft tre fall i Sverige, säger han.

Matallergier kan vara ”luriga”, berättar Magnus Wickman, men tumregeln är att den som en gång har råkat ut för en kraftig reaktion också löper risk att göra det i framtiden.

Det svåra är att förutse när det ska ske.

Mängden en person får i sig av det han eller hon inte tål i kombination med andra faktorer är det som normalt är avgörande.

– Om man är allergisk mot exempelvis gräspollen och utsätts för det och samtidigt får i sig en annan allergen som man inte tål så kan det räcka med en mindre mängd. Då kan man få en kraftig reaktion ändå, säger Magnus Wickman.

Personer som har astma och samtidigt är allergiska löper en större risk att drabbas av allvarliga reaktioner. Tonåringar är också utsatta i större utsträckning.

Magnus Wickman säger att det är viktigt att den som är i riskzonen är utrustad med en akutmedicin (adrenalin) som kan tas vid symptom.

Men han avlivar också en myt.

– Många tror att det är livsfarligt att ta upp jordnötter i samma rum som en jordnötsallergiker men den dosen är så minimal att den inte kan orsaka någon allvarlig skada, säger han.