Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överfiske och försäljning upprör

/
  • En stor balja med fiskrens har tömts intill Gammelstillavägen och bland renset finns även hela fiskar.

Det finns troligen fiskare i Ottnaren som tar upp mer än de behöver och som också säljer fisk. Något som upprör fiskevårdsområdets ordförande Ingemar Åkerström.

– Vi har klara regler som säjer att det är förbjudet att ta upp fisk till försäljning, säger han.

Annons

Stora mängder med fiskrens intill Gammelstillavägen pekar på att det finns fiskare som tar upp betydligt mer fisk än de själva vill ha. Bland fiskrenset ligger flera stora gäddor som ratats. Liknande platser med stora mängder fiskrens har även hittats på sidan mot Sandviken, uppger Ingemar Åkerström. Han är rejält upprörd över de högar med rens som hittats, och liknande fanns även förra året.

– Då hade vi platser med 30 till 40 stora göshuvuden och så mycket behöver ingen, utan det är troligen fisk som gått till försäljning trots att det är förbjudet, säger han.

I år är det många som trollar efter gös i sjön och det finns både nätfiskare och de som använder långrev. Vissa fiskar intensivt, mest dagligen, och Ingemar Åkerström tror att de tar upp betydligt mer fisk än de själva använder.

Än har fiskevårdsföreningen inga regler om maxantal på fisk som fiskaren få ta upp varje dag, men det har diskuterats och kan bli aktuellt. Han medger att det kan bli svårt att kontrollera, men samtidigt finns en viss kontroll fiskare emellan.

– Jag tror att det kan hjälpa oss en del om vi inför ett maxantal, säger han.

I dag har föreningen sju fisketillsynsmän som går på schema. När schemat började användas och bevakningen skärptes syntes det på kortförsäljningen. Ingemar Åkerström menar att det pekar mot att inte alla är så nogräknade med att lösa fiskekort.

– Skulle vi bara också komma åt den överfiskning som sker så får vi behålla vår fina gösstam. Många rapporterar om sämre fiske i år, och det är oroande, säger han.

Han vädjar därför till alla fiskare att följa reglerna och inte ta upp mer än vad man själv behöver.

Annons