Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överfullt ger ståplats

JÄRBOStåplats igen!

Annons
Eleverna som väntade på bussen i Jäderfors gillar inte att stå på buss 43 som ska föra dem till skolorna i Sandviken. Eleverna som stigit på i Kungsfors och Järbo har tagit sittplatserna.
Ett ständigt återkommande problem eftersom 7.30-turen är välbesatt trots att det går två bussar.
- Det har väl hänt någon gång att det varit tre bussar, säger Kim Sollien, när vi träffade honom på fredagsmorgonen. Och oftast får många av oss stå och det är inte speciellt roligt.
Många vuxna som tidigare åkt buss har nu valt att åka bil i stället. De vill helt enkelt inte konkurrera om sittplatserna i de överfulla bussarna.
- Det är inte alls bra att skolelever får stå i bussen under körning på landsväg, säger Olle Asp på NTF i Gävle. Det rimmar verkligen illa med den kampanj som finns att det ska införas bältestvång även på bussar.

27 stående
På Swebus tar man lugnt på kritiken.
- Enligt de normer som finns för kollektivtrafiken får det finnas stående i bussarna, säger Torbjörn Gullhaugen på Swebus i Sandviken. På en landsvägsbuss får det vara 27 stående, medan det får vara 41 stående på en buss i stadstrafik.
Nu talas det om att i en framtid ska antalet stående begränsas och att maxhastigheten då ska sänkas till 70 kilometer.
- Men det brukar ta några år innan en sådan förändring genomförs, menar Torbjörn Gullhaugen.
Det är problem med busstrafiken runt om i Gävleborg. Något som Olle Asp kan intyga.
- Vi har fått klagomål från Hälsingland att bussarna kör för fort, berättar Olle. Och det är inte föräldrar som klagar utan yngre skolelever.
Liknande problem med fullsatta bussar var det också på flera sträckor runt Bollnäs. Oftast fick passagerare stå de två milen mellan Arbrå och Bollnäs.
Eleverna i Jäderfors vet att problemet att få sittplats blir större ju närmare vintern de kommer.
- Det här är dåligt, menar också syskonen Marcus, Conny och Linda Södergren och får medhåll av kompisen Patrik Söderberg.