Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergångsställen nonchaleras

/
  • Det här övergångsstället på Drottninggatan i Gävle har kritiserats i flera år. Många tycker det är svårt att veta när man får gå över gatan.

Fotgängare lever farligt också på övergångsställen. Var fjärde bilist stannar inte för gående som vill korsa zebraränderna. I alla fall blev det resultatet när Motormännens lokalklubbar gav sig ut och kollade 2 000 övergångsställen.

Annons

Enligt organisationen är den främsta orsaken att fotgängarna inte tillräckligt tydligt visar att de vill korsa vägbanan.
Sedan den 1 maj 2000 är det lag på att bilister ska lämna företräde åt gående på obevakade övergångsställen. Men därefter har antalet skadade fotgängare ökat med över 10 procent. Motormännens förklaring är att många gående missuppfattat lagen och tror att det bara är att gå rakt ut på de svartvita ränderna.
Motormännens studie visar att de mest hänsynslösa bilisterna kör i Göteborg. Där struntar 35 procent av förarna i lagen. Störst chans att möta en bromsande bilist har de gående i Falun. Där var det bara 12 procent av förarna som vägrade att stanna.

Mer läsning

Annons