Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övergivna gravar skapar problem

GÄVLEEn femtedel av Gävles gravar är övergivna och kommer att tas bort om ingen anhörig hör av sig.

Problemet är att kyrkogårdsförvaltningen inte vet vem som rår om dem.
Över åttio procent av alla gravar på stadens kyrkogårdar saknar nämligen gravrättsinnehavare.
- Har vi ingen att kontakta annonserar vi hos er och AB. Efter tre år tar vi bort stenen, säger Patrik Blomberg, kyrkogårdschef i Gävle.
Bara förra veckan togs 80 gravvårdar bort på Skogskyrkogården.
-Det kan ju vara så att den som är gravrättsinnehavare själv avlider och placeras i graven. Sedan kan de anhöriga ha flyttat härifrån. Det kanske inte är det första man tänker på när man flyttar att man ska underrätta kyrkogårdsförvaltningen, säger Patrik Blomberg.

Kartläggning
Kollegan Annelouise Harnesk fotograferar och kartlägger nu samtliga gravar i Gävle som inte ser underhållna ut.
-Jag letar upp de ovårdade gravarna och fotograferar dem så att vi har bildbevis på att de är ovårdade, säger hon.
Efter tre år tas graven bort. Gravstenarna körs till en stenkross och förstörs för att namnet inte ska synas. Gravplatsen återställs sedan med gräs. Den får inte återanvändas inom 25 år från senaste gravsättningen.
-Det gäller att ta det naturligt och försiktigt. Det är trots allt väldigt känsligt när det gäller gravar, säger Annelouise Harnesk.
När en gravplats återanvänds gräver man grundare än man gjorde förra gången.

Dataprogram
Patrik Blomberg har ett dataprogram som i detalj visar hur kyrkogården ser ut under marken. Där kan man se exakt var alla kistor och urnor ligger begravda, och på vilket djup de ligger. Så ingen riskerar att stoftet från någon avliden anhörig skadas, även om gravstenen tas bort och ersätts med gräs. Och det görs om gravvården inte sköts.
-Även om man har en gravrätt så är det förvaltningen som äger marken. Vi vill bara ha en fin kyrkogård, säger Patrik Blomgren.
Den som är ansvarig för en grav kallas gravrättsinnehavare. Det är oftast den som är närmast anhörig till den begravde.
Dödsboet har anmälningsplikt till kyrkogårdsförvaltningen. De måste alltå utse en eller flera gravrättsinnehavare. Om man flyttar eller vill byta gravrättsinnehavare måste man anmäla det till kyrkogårdsförvaltningen.
De kan åta sig att sköta om en grav för 500 kronor om året.