Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagande om ridanläggning avslogs

Länsstyrelsen avslår överklagandet av detaljplanen för Lerviks ridcenter. Om beslutet inte överklagas till regeringen är det fritt fram för kommunen att bygga ett nytt ridhus och en ny hoppbana.

I januari godkände bygg- och miljönämnden i Gävle detaljplanen som gör det möjligt att bygga ett nytt ridhus, en hoppbana och en ny parkering i Lervik. Sedan tidigare har kommunen avsatt 20 miljoner kronor för det nya ridhuset och markarbeten.

Men detaljplanen överklagades av grannar som anser att utbyggnaden av ridanläggningen i Lervik innebär en stor försämring för deras del.

Grannarna anser bland annat att de nya rasthagarna kommer att innebära en ökad risk för att gödsellukt sveper in över de närbelägna bostadshusen. De är också oroade över allergier och ökad trafik i området när anläggningen byggs ut.

Länsstyrelsen konstaterar att de nuvarande bostadshusen ligger avsevärt mycket närmare ridanläggningen än de 500 meter som rekommenderas i Boverkets allmänna råd. I Lervik ligger bostadshusen så nära som 25-50 meter från ridanläggningen. Men länsstyrelsen skriver sedan att utbyggnaden av ridanläggningen inte kommer att innebära att fler hästar kommer närmare bostadshusen än vad som är fallet i dag.

Länsstyrelsen gör därför bedömningen att ”olägenheterna från hästhållningen kan hållas på en acceptabel nivå” och avslår överklagandet av detaljplanen.

Hos Gävle Ryttarsällskap gläder man sig över länsstyrelsens beslut och hoppas att det innebär att den nya anläggningen kan börja byggas.

– Det här är väldigt positivt för oss och innebär att vi får bättre tränings och tävlingsmöjligheter året runt för alla Gävleklubbar, säger Leif Hall, ridskolechef på Gävle Ryttarsällskap.

De grannar som överklagat detaljplanen ville inte uttala sig i går eftersom de ännu inte läst länsrättens beslut. De har möjlighet att överklaga beslutet till regeringen men har inte beslutat om de kommer att göra detta.