Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagande räddade Kalle

Polisens jakt på älgkalven Kalle är tillsvidare avblåst. I fredags överklagade älgparksägaren Lars Arkesjö avlivningsbeslutet och ärendet går därmed vidare till domstol.
– Nu har vi räddat livet på Kalle tre gånger, säger Lars Arkesjö.

Den omhändertagna kalven i älgparken i Ockelbo får leva vidare. I alla fall tills en domstol har fått säga sitt.

– Nu är Hammarstrand bortkopplad från fallet och det finns inget dödshot mot Kalle för stunden, säger en lättad Lars Arkesjö.

Beslutet om att älgkalven skulle transporteras till Bollnäs för avlivning togs av vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand på torsdagen.

Efter att en polispatrull fått åka från älgparken utan kalv försökte Lars Arkesjö genom telefonsamtal få åklagaren i Gävle att backa under torsdagseftermiddagen.

Men Mikael Hammarstrand visade sig vara omedgörlig och pekade på gällande jaktlagstiftning som säger att den som tar hand om övergivet vilt begår jaktbrott. Samtalen under torsdagen ledde således ingen vart.

Men när det ringde på Lars Arkesjös telefon på fredagsförmiddagen tog dialogen en ny vändning.

– Jag sa att jag ville att Kalle skulle få leva och växa upp i vår park. Då upplyste Mikael Hammarstrand mig om att jag kunde överklaga hans beslut, säger Lars Arkesjö.

Älgparksägarens inlämnade överklagan gör att avlivningsbeslutet hävs tills vidare och att fallet nu går till domstol.

– Jag vet inte om det är bra eller dåligt. Hammarstrand gör bara sitt jobb men nu får vi i alla fall en annan sorts prövning av det här, säger Lars Arkesjö.

Lars Arkesjö riskerar fortfarande att bli fälld för jaktbrott men vidhåller att han handlat i god tro när kalven togs om hand. Samma uppfattning har Torbjörn Bohlin som var den som ringde in älgparkspersonalen till riksväg 50 i Alfta för tre veckor sedan.

– Det första jag gjorde var att ringa polisen för att förhindra en trafikolycka. De hade inget att invända om att kalven togs om hand av älgskötare. De kunde väl ha sagt från början att det var olagligt, säger han.

Beslutet om att älgkalven Kalle skulle avlivas väckte stort motstånd hos allmänheten. På GD:s hemsida var de arga kommentarerna många. I Gävle startades en insamling som ska hjälpa älgparksägaren med eventuella böter.

– Det är fantastiskt, säger Lars Arkesjö.

Under fredagen var den mediala uppvaktningen påtaglig i älgparken.

Tidningar, radio och TV ville alla träffa den fyra veckor gamla älgkalven Kalle och dennes skötare Lars Arkesjö.

Älgparksägarens telefon gick varm och ringde stup i ett under intervjuerna. Det handlade förstås om samtal med åklagare och polis men också om många som ringde för att stötta.

– Stödet har varit enormt. Jag har fått massor med samtal och mejl. Bland annat ringde kommunchefen i Ockelbo och sa att kommunen står bakom mig, säger Lars Arkesjö.