Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Översiktsplanen godkändes

Kommunstyrelsen godkände i går förslaget till översiktsplan för Gävle. Det var bara Folkpartiet som hade invändningar mot översiktsplanen.

I april ska kommunfullmäktige fatta det slutgiltiga beslutet om att godkänna översiktsplanen för Gävle stad. Gårdagens beslut i kommunstyrelsen visar att det ser ut att bli en betryggande majoritet för ett godkännande i kommunfullmäktige. Det var bara Folkpartiet som hade några invändningar mot innehållet i den översiktsplan för 2025 som arbetats fram under flera år.

Folkpartiet motsatte sig förtätningar av bebyggelsen på parkmark vid Slottstorget och vid Timmermansgatan på Söder. Partiet är också motståndare till förlängningen av Västerbågen.

– Genom att förlänga Västerbågen flyttar man bara de problem som finns till andra områden. Vi tycker att man ska utnyttja den resurs som E4 är i stället för att dra Västerbågen genom Gävles gröna lunga i Kungsbäck, säger Krister Jönsson, ersättare för Folkpartiet i kommunstyrelsen.

Folkpartiet protesterade också mot planerad bebyggelse längs en strandremsa vid Testeboån som ligger i ett Natura 2000-område mellan Forsby och Åbyggeby.

Men övriga partier godtog inte dessa ändringar utan kommunstyrelsen godkände ursprungsförslaget till översiktsplan. Moderaterna Gunilla de Maré och Birgittha Bjerkén avstod från att rösta eftersom de inte ansåg sig vara tillräckligt insatta i frågan.