Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överskrider skolbudget med 23 miljoner

Annons

Enligt kunskapsförvaltningens prognos överskrider personalkostnaderna budget med 23 miljoner kronor. Inom gymnasieskolan är problemen störst. Bland annat är det fler elever som väljer skolor i andra kommuner, medan allt färre elever från andra kommuner väljer att gå i Sandvikens skolor.

Just nu pågår förhandlingar mellan Lärarförbundet och Sandvikens kommun om gymnasieskolan. Organisationen måste anpassas efter behov. Fler elever än tidigare beräknas behöva gå introduktionsprogrammet, som är resurskrävande och medför högre kostnader.

Samtidigt minskar intäkterna från elever som kommer från andra kommuner för att gå i Sandviken, medan antalet elever som är folkbokförda i Sandviken i allt större utsträckning väljer skolor i andra kommuner. Enligt kunskapsförvaltningens prognos finns det en stor övertalighet på gymnasieskolan och personalkostnaderna överskrider budget med tolv miljoner kronor.

I förrgår möttes facket och kommunen för fortsatta förhandlingar. Det var ett odramatiskt möte där gjorda riskbedömningar avhandlades. Men Margith Lind, ordförande i Lärarförbundet i Sandviken, säger att det givetvis finns en oro för att det inte kommer att finnas tjänster till alla anställda i höst.

– Totalt sett går inte budgeten ihop. Det finns behov, men inga pengar.

Sammanlagt har personalkostnader för hela kommunens skolväsen överskridit budget med 23,3 miljoner kronor.

Gymnasiechefen Magnus Höijer säger att han inte vill gå in på hur det kommer sig att det är ett så stort underskott eftersom de just nu håller på att sammanställa underlag till nämndsammanträdet i nästa vecka. Men varför den ekonomiska situationen är så dålig ska undersökas, menar han.

– Som det ser ut nu så är det så här. Vi hade prognoser i september/oktober som visade på minus, men inte så här mycket, så det måste vi titta på, säger Magnus Höijer.

Annons