Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övertygande och starkt när Eva F Dahlgren berättar om "fosterbarnens ö"

BOK: Med sin nya bok sätter Eva F Dahlgren punkt för det projekt hon inledde med "Min farfar var rasbiolog". Den här gången berättar hon den smärtsamma historien om barn som handelsvara.

Bilden är plågsam.

Små barn går omkring med en påse på bröstet. Inuti finns ett tygstycke som smorts in med kvicksilversalva. Ångorna från salvan ska bota dem från den syfilis de lidit av sedan födseln.

Nej, det är ingen riskfri behandling. Långt därifrån.

En del barn blir botade, men biverkningarna kan vara svåra. ("Idiot" är ett ord som används i journalerna). Andra barn dör av förgiftning.

Barnen med tygpåsarna vistas på Lilla Hemmet i Stockholm, där barn med syfilis vårdades under det tidiga 1900-talet. Ännu finns ingen penicillin att tillgå, behandlingen består av kvicksilver och kvartslampa.

Lilla Hemmet är en av centralpunkterna i Eva F Dahlgrens nya bok "Vad hände med barnen?", där hon avslutar den trilogi hon inledde med "Min farfar var rasbiolog". Ett projekt som kretsar kring folkhemmets baksidor, kring fattigdom, fördomar och människovärde.

"Vad hände med barnen?" tar vid där hon slutade i "Fallna kvinnor". Nu följer hon döttrarna till två av de "fallna kvinnorna", Rut och Kerstin, på deras väg genom livet.

Det är ingen enkel resa. Långt därifrån.

Rut och Kerstin är båda födda 1921 och tas om hand på Lilla Hemmet. När de skrivs ut därifrån skickas de till Uppfostringsinrättningen på Gålö i Stockholms skärgård, där arrendatorerna är skyldiga att ta emot fosterbarn.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Gålö är bokens andra centralpunkt. Barnen som kommer dit utnyttjas ofta i hårt arbete på gårdarna, många får minimalt med mat. En pojke svimmar på väg hem från skolan, en annan beskriver i ett brev de magplågor han lidit av i alla år.

Rut längtar efter mamma Elin, som inte hört av sig på fem år. När hon väl kommer ut till Gålö blir besöket ytterligare en besvikelse.

Det handlar om barn som handelsvara. Om svaga och utsatta, med trådar till 1930-talets rashygieniska idéer och makarna Myrdals tankar om "ett ganska skoningslöst steriliseringsförfarande".

Eva F Dahlgren följer Rut och Kerstin, samtidigt som hon väver in många fler röster i berättelsen. Resultatet blir en övertygande och urstark nedstigning i en både obehaglig och mörk värld.

Hennes berättargrepp är en blandning av fakta, fiktion och egna funderingar, som blåser liv i de människoöden hon följer.

Tonen är lågmäld, Eva F Dahlgren låter fakta tala för sig själva. Det räcker långt, det behövs inga förstärkningar för att berättelsen om barnen på Lilla Hemmet och "fosterbarnens ö" ska krypa rakt in under huden och slå klorna i hjärtat.

Utdragen ur brev som skrivits av barn som vistats på Gålö eller Lilla Hemmet är hjärtskärande läsning med sina beskrivningar av utsatthet och sin vädjan om hjälp att hitta en enda levande släkting.

Eva F Dahlgren visar också hur starkt det sociala arvet är, med fattigdom och missbruk, och hur nedlåtande synen är på de kvinnor som står längst ner på stegen. Historien upprepar sig, Kerstin får barn hon tvingas lämna bort och Rut lever med en alkoholiserad man.

Till sist är hon i mål, med det projekt som startade med farfar rasbiologen. Det är en imponerande gärning, där en solkig del av vår historia lyfts fram i ljuset.

LITTERATUR

Eva F Dahlgren

"Vad hände med barnen – hur de minsta blev en handelsvara"

(Forum)