Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övervakning av skolor ett nödvändigt ont

GÄVLEKameraövervakning på skolan är nog ett nödvändigt ont.Åtminstone är det så de båda Bomhusskolornas rektorer ser på saken.

Annons
- Jag tycker att det är sorgligt att vi har ett samhälle där kameraövervakning ska behövas. Men med den verklighet som vi har i dag måste vi våga prova nya vägar, säger Åsa Hedblom, vikarierande rektor på Källmursskolan.

Skadegörelse
Både hon och Källöskolans rektor Beth-Lis Lundberg är påtagligt medvetna om den skadegörelse som drabbat skolorna.
Under våren har rutor krossats både på Källöskolan och Källmursskolan.
Klotter och annan vandalisering förekommer också.
Av den anledningen så har rektorerna inte heller motsatt sig den planerade kameraövervakningen trots att förslaget inte är helt okontroversiellt.

Känner sig kluven
Bland annat förklarade skolchefen Svante Bertilsson i gårdagens GD att han var kluven till planerna, delvis på grund av den integritet som eleverna måste få ha.
Beth-Lis Lundberg håller med.
- Men utifrån de problem som vi ser i dag har vi inte haft några invändningar, säger hon men poängterar att skolan bara informerats om planerna och inte deltagit i diskussionerna.
Frågan ligger hos de som ansvarar för lokalerna, tekniska kontoret, och som även ska ansvara för bevakningen.
Åsa Hedblom hoppas att den ska få positiva effekter på skolan.
Kameraövervakningen kan ses som en visuell trygghetstjänst, menar hon.
- I och med att det bara handlar om helger och nätter så ska ju inte några personer hålla till här. Därför ser jag inte hur det här skulle vara integritetskränkande för oss eller eleverna, menar hon.
MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se