Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övervikt knäcker vägnätet

SANDVIKEN
77 procent av de lastbilar som trafikerar riksväg 67 mellan Valbo och Västerås har för tung last.

Annons
Även längs riks-80 i höjd med Storvik har höga resultat uppmätts. Snittövervikten ligger på två ton.
Det visar hemliga mätningar som Vägverket gjort.
Ändå slinker många förbi polisens kontroller.
Vägverket inledde mätningsprojektet 2001. En av anledningarna var att man upptäckte att vissa vägar kördes sönder anmärkningsvärt fort. Lastbilarnas övervikter misstänktes snart vara boven.

250 000 kar kontrollerats
Polisens kontroller visade dock ingenting. Därför beslutade Vägverket att placera ut mätutrustning och sedan 2001 har mer än 250 000 lastbilar kontrollerats på tio platser runt om i landet.
Mätningarna har kunnat göras tack vare en helt ny typ av utrustning.
Ett antal sensorer fästs under en vägbro och vibrationerna i betongen anger med stor noggrannhet lastbilens vikt och hastighet. Resultaten samlas ihop med hjälp av en dator.
Två av de tio mätplatserna i landet finns i de här trakterna. En mätpunkt finns längs riks-80 i höjd med Storvik. En annan kontrollplats ligger längs väg 67 mellan Valbo och Västerås. Den sistnämnda har visat de allra högsta värdena i hela landet men även kontrollplatsen i Storvik har visat att många lastbilsåkare fuskar med maxvikten.
- I Storvik rör det sig inte om lika höga siffror om man jämför med andra platser i landet. 24 procent av lastbilarna har övervikt. Men det är alldeles för högt. Jag är inte nöjd förrän vi är nere i noll procent, säger Benny Ersson vid Vägverket i Härnösand.
Han har inga direkta förklaringar till varför så många lastbilar har övervikt just längs väg 67 eller varför jämförelsevis få har det längs riks-80. Båda vägarna är tungt trafikerade.
- Hur aktiv polisen är kan absolut ha med det att göra, säger Benny Ersson.
Klart är att den allt för tunga trafiken kostar Vägverket enorma summor.
Några exakta beräkningar finns inte men det rör sig minst om 100 miljoner kronor extra för Vägverket varje år, troligtvis mycket mer.

Sliter hårt på vägarna
Den tunga trafiken sliter hårt på vägarna. En enda 60-tons lastbil, vilket är den högsta tillåtna vikten, sliter lika mycket som 10 000 personbilar. Överlastad till 70 ton ökar slitaget så att det motsvarar 120 000 lastbilar. 80 ton motsvarar 250 000 personbilar. Därför utökas nu projektet med hemliga mätningar till ytterligare tio, 15 platser runt om i landet.
Trafikpolisen i Gävle har en särskild grupp som uteslutande arbetar med den tunga trafiken och genomför ett stort antal kontroller. Hans Sohlberg är chef för gruppen och han bekräftar att många lastbilar kör med övervikt.
- Det förekommer ofta, säger han.
Många av syndarna fastnar dock aldrig i polisens kontroller och slipper därmed undan.
- Lastbilsahufförerna meddelar varandra via radio och kan på så sätt undvika kontrollerna, säger Hans Sohlberg.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se