Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovisshet med ständiga elavbrott

SANDVIKENUpprepade elavbrott har i sommar stört idyllen i Lumshedentrakten tre mil nordväst om Sandviken.

I natt skickade Sandviken Energi Elnät ut åtta anställda för att få ett slut på eländet.
För lantbrukarna har elproblemen varit extra besvärliga.

- Det är en väldig ovisshet när vi ska mjölka till exempel för mjölken måste ju kylas ned snabbt. Man blir ju rädd för bakterier och sånt. Så nu går vi här och lyssnar hela tiden efter ljudet från kylen, säger Inger Jernberg.

Förstörd mat
I Lumshedens Icabutik har man också haft problem med kylar och frysar och varit tvungen att slänga förstörd mat.

- Det är väldigt tråkigt. Nu i söndags eftermiddag var strömmen borta i flera timmar och ibland är det flera gånger om dagen, säger Marie Hellbom som arbetar i affären.

Problemet har pågått i flera veckor och på Sandviken Energi Elnät har man förståelse för bybornas frustration.

- Ja, vi är lika frustrerade vi över att inte veta vad det beror på, säger elnätschefen Anders Ståhlberg.

Han berättar på onsdagen om en stor insats som ska göras under natten, alltså natten till i dag.

- Det åker upp ett gäng grabbar som ska byta stödporslin, ett slags isolatorer, på sex sju ställen i luftledningen mellan länsgränsen och Lumsheden. Vi har haft problem med isolatorer av en viss årgång tidigare och det kan vara de som är orsaken även nu. På sikt ska alla bytas ut men nu i natt tar vi det mest akuta, säger Anders Ståhlberg.

Dieseldrivet elverk
För att klara elförsörjningen i Lumsheden under natten ställde Sandviken Energi Elnät dit ett mobilt dieseldrivet elverk. I förrgår skickades även ett brev till invånarna för att informera om planerna.

- Jag tycker ändå att de har skött det dåligt för det har dröjt en hiskelig tid. Men det är väl så att bo på landsbygden, säger Inger Jernberg med en suck.

HANNA JANSSON