Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

P-automat för euro finns redan

GÄVLEPå företaget ParkoPrint i Gävle är euron redan vardagsmat. Tillverkaren av parkeringsautomater och skrivare gör produkter som passar till alla valutor, kronor, euro. Verkstaden har till och med en egen valutareserv för att kunna testa de automater som lämnar fabriken.

Men ett eventuellt svenskt ja till euron kommer inte att leda till någon högkonjunktur för ParkoPrint och andra automattillverkare. Moderna automater, och den svenska automatparken är modern, kan med några enkla ingrepp ställas om till euro.

- Nog kommer vi att märka en del, men inte som när euron infördes i de andra länderna i Europa, säger Hans Strömberg, kvalitets- och marknadschef på ParkoPrint.
Då blev det en tydlig uppgång i försäljningen av automater, delvis beroende på att maskinparken i Europa var gammal och utsliten.
- I Sverige är den relativt modern, säger Hans Strömberg.
En modern betalningsautomat innehåller ett förprogrammerat myntinkast som kan läsa av ett mynts vikt, diameter och sammansättning. Men samma myntinkast kan enkelt programmeras om för andra valutor.
Igår skeppade ParkoPrint iväg parkeringsautomater till England, där myntinkasten klarar både brittiska pund och euro, och det finns redan automater i Sverige som klarar både kronor och euro.

- Botaniska trädgården i Göteborg har en, berättar Johan Broman, försäljningschef på Cale Access, företaget som köper automaterna från Parkoprint.
- Omställningskostnaderna är överdrivna, åtminstone när det gäller automater, säger Johan Broman.
Men på företaget ParkoPrint finns det ändå en förhoppning om att Sverige går över till euro. Företaget köper in en hel del produkter från andra europeiska länder och omräkningen från euro till kronor är problematisk när valutorna skiftar i värde från dag till dag.
- Det är en risk varje gång, säger Hans Strömberg.
SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se