Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

P-böter - trots att biljetten låg väl synlig

Thomas Johansson fick parkeringsböter trots att lappen låg på instrumentbrädan.

Varken kopia på lappen eller inskickat kontoutdrag från hans kortköp i parkeringsautomaten får parkeringsbolaget att backa.

Nu väntar tingsrätten.

På morgonen den 25 februari parkerade Thomas Johansson sin Cherokee-91:a på parkeringen vid polishuset i Gävle. Han betalade parkeringsavgiften, 80 kronor, med sitt Statoilkort och placerade lappen i vindrutan. På höger sida, eftersom han samtidigt plockade ihop dator, väskor och andra saker som låg på passagerarsidan. Sedan tog han tåget till Stockholm.

När han kom tillbaka på kvällen hade han fått parkeringsböter. Han tittade efter, och lappen låg fortfarande väl synlig i vindrutan.

Han kontaktade Hojab, ett dotterbolag till Svea Inkasso som administrerar PS parksmart AB:s parkeringsärenden, och förklarade att lappen visst legat på sin plats.

– Jag fick till svar att det inte var ett giltigt skäl utan att jag skulle betala inom tio dagar annars gick det till inkasso, säger Thomas Johansson.

Han skickade ett nytt brev, denna gång med en kopia på kontoutdraget som visade att han betalat med sitt kort.

”Ert bifogade brev påvisar endast att ni erlagt avgift, dock ej att ni förvarat biljetten väl synlig. Kravet kvarstår”, blev svaret.

Om Thomas Johansson inte betalar hamnar ärendet i tingsrätten, förklarar Hojab.

Den smällen är Thomas Johansson beredd att ta.

– Jag känner att jag har gjort det jag förväntas. Motsvarande kan ju inte de påstå. Vakten kan ju inte ha tittat efter biljetten, då hade han sett den, säger han.

Jimmy Petrini är ansvarig på Hojab. Han vill inte kommentera fallet med hänvisning till tystnadsplikten. Men säger att eftersom det rör sig om en tvistig fordran väntar inget indrivningskrav. Parterna kommer därför att mötas i rätten.

– Vardera part står för sina egna kostnader, säger han.

I Thomas Johanssons fall kan det bli 450 kronor utöver hans p-bot på 350 kronor.

– Jag får väl ta den kostnaden i så fall. Jag är ju säker på att jag har rätt, säger Thomas Johansson.

Liknande fall har prövats i rätten tidigare. En prejudicerande dom från 1999 slår fast att bilägaren är skyldig att se till att lappen ligger i instrumentbrädan, väl synlig och att den inte har blåst ned när han stängt dörren. Däremot finns det inga krav på att den ska ligga på förarsidan.