Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

P-G krossade alla i SM-starten i Gävle

Han var verkligen skogens konung.
Då gjorde det inget att Per-Gunnar "P-G" Andersson fick stryk på båda publiksträckorna på Gävletravet.
– Segermarginalen stack iväg lite, sa P-G samtidigt som lagerkrans och själva Vinterpokalen lastades in den Skoda Fabia WRC som han rattade.

LÄS OCKSÅ: Uppvisning av mästerföraren P-G – och en vägvisning in i framtiden när Sandvikens MK tog SM-rallyt till Gävle

SM-premiären som Sandvikens MK arrangerade i Gävle blev ju spel mot ett mål och till slut vann P-G den stora fyrhjulsdrivna trimmade klassen med precis två minuter. Ett gigantiskt försprång i rallysammanhang.

– Vad säger man. Det är nästan inte roligt att tävla mot honom.... Äh, P-G är en världsförare och helt enkelt en klass för sig själv, suckade tvåan Jerker Axelsson från Trollhättan som i alla fall var snabbst dubbelt upp på jipposträckorna inne på travets innerplan.

Axelsson är regerande mästare i värstingklassen – men det är också år då P-G inte kört rally. Nu var han tillbaka och det med besked. 35-åringen är ju VM-åkare och har samlat på sig massor av rutin genom åren.

– Det var väldigt skojigt att göra comeback och vi trivdes verkligen här. Senast jag körde i Gävle var väl 2002 någongång. Sträckorna ute i skogen var riktigt roliga och det var verkligen en njutning att köra när det går att studsa mellan snövallarna på det här sättet, sa Andersson.

I skogen var det ingen annan som hängde med och Årjängsföraren var snabbast på samtliga fem specialsträckor. Trots det hade han lite problem och tvingades backa två gånger.

– Vi kom fel i några vägbyten på tredje sträckan. Det har dessutom inte varit något lätt rally och jag var lite feg och osäker i början. Men jag fick upp farten på slutet och då kändes det riktigt bra.

Då gjorde det ingen att han fick ett motorstopp i en hårnålskurva på travets slutsträcka och lade bort sex-sju sekunder.

– De gick tydligen inte att rycka i handbromsen på treans växel, sa P-G och skrattade när han intervjuades under måltribunen.

Det kunde han bjuda på. Liksom att köra de där två sträckorna som kanske inte har så mycket med rally att göra när .

– Det blir ju lite jippo men det får vi bjuda på. Det är ju bra för publiken och säkert roligt att titta på.

TV+TEXT: Rally-SM i Gävle – häng med när vi testar publiksträckan på Gävletravet

Vid sin sida hade han kartläsaren Emil Axelsson som länge har varit parkamraten. Tillsammans såg de ut att ha riktigt roligt vilket också sidokicken Axelsson bekräftade.

– P-G är ju en grym chaufför och och tillsammans med vägarna här och hela arrangemanget har det varit otroligt roliga dagar.

SM fick en rivstart i Gävle och fortsätter nu närmast i Östersund där den andra deltävlingen körs 26-27 februari.