Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På äventyr i vildmarken

/
  • Äventyraren Sören Kjellkvist tog med sig Alexander från Hofors på en spännande tur i Gästrikeskogarna.
  • – Kul att komma ut i naturen, tycker Alexander från Hofors som är först ut i den nya satsningen Äventyrliga dagen.
  • Sören Kjellkvist är professionell äventyrare. 2013 paddlade han runt hela Norges kust utan medhavd mat och pengar.
  • Mot äventyret.
  • Det blev en två och halv mil lång vandring i Gästrikeskogarna.
  • Det finns mycket spännande att upptäcka i naturen.
  • En välförtjänt vilopaus.

15-årige Alexander i Hofors fick chansen att prova på vildmarksliv för en dag. Äventyraren Sören Kjellkvist tog honom med sig på en strapatsrik vandring genom Gästrikeskogarna och en övernattning i vindskydd.
– Det var kul att komma ut i naturen, men det var skönt när vi kom fram, säger Alexander.

Annons

Alexander är först ut i en nationell satsning kallad Äventyrliga dagen som initierats av den professionelle äventyraren Sören Kjellkvist från Stockholm i samarbete med Friluftsfrämjandet och företaget Bergans of Norway. Hans idé är att är att ta med ungdomar, som på något sätt har eller har haft en kämpig vardag, ut i naturen på ett äventyr som sträcker sig över ett helt dygn.

– Jag vill att de ska upptäcka de möjligheter som naturen ger och ta vara på det friluftsliv som finns i närmiljön. Man behöver inte åka långt, äventyret finns runt hörnet, säger Sören Kjellkvist.

Satsningen vänder sig till ungdomar i åldrarna 15-25 år med någon form av utmaning i livet, som behöver inspiration, motivation eller en andningspaus från sin livssituation.

– Naturen har en helande och livsbejakande inverkan som alla bör få ta del av, säger Sören Kjellkvist.

Det var Alexanders mamma som nominerade honom till äventyrssatsningen. Sören Kjellkvist nappade och på lördagen var stunden kommen att ge sig i väg. Det blev en vandring efter Gästrikeleden med start i Åshammar. Vid Hosjön väntade de första äventyrligheterna.

– Det var is på halva sjön. Vi pikade oss fram till den största ön och där tände vi en lägerbrasa och fiskade litegrann, berättar Sören.

Sedan började det bli mörkt och man funderade på att slå läger. Men Alexander ville annat.

– Vi hade satt som mål att vi skulle ta oss till Gårdssjön fem kilometer nordväst om Hofors och övernatta där. Alexander, som är väldigt målinriktad, ville hålla fast vid den planen. Och så blev det.

Den fortsatta vandringen skedde i mörker. Med pannlampor gick det att ta sig fram ändå – även om man kom ur kurs vid några tillfällen.

– Vi tappade leden och började gå i cirklar. Det tog extra tid innan vi hittade rätt igen. Då började vi bli rejält trötta. Vi var nära bristningsgränsen, säger Sören.

Till slut kom sällskapet fram och kunde slå läger i ett vindskydd.

– Jag sov som en stock hela natten, säger Alexander.

Det blev en vandring på totalt två och en halv mil för Alexander. När det blir fler skogsäventyr för hans del återstår att se.

– Just nu är jag ganska trött och har ont i kroppen, säger han.

Annons