Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På gatorna som vanlig polis

GÄVLE
Under Cityfesten får Gävlepolisen förstärkning från polisen i Västmanland och Dalarna. Anledningen är att man haft svårt att fylla skiften eftersom en tredjedel fortfarande har semester.

Annons
Konstaplarna får dessutom ett mer oväntat tillskott - länspolismästaren Ulf Möller drar på sig uniformen för att gå på gatorna som en vanlig man.
Det hela avslöjas i en korridor i polishuset. Länspolismästaren är rustad till tänderna med uniformsutrustning mer anpassad för kyligt höstväder.
- Det här tänkte jag ha på mig, säger Ulf Möller prövande.
- Du flyter bort, recenserar yttre befälet Torleif Michel och talesmannen Rolf Gustafsson.

Gå fram och fråga
Länspolismästaren var på en direkt fråga ovillig att avslöja under vilka tider han patrullerar.
Ett tips till de i allmänheten som har synpunkter på polisbrist och annat och som ser en jovialisk herre i övre medelåldern - gå fram och fråga om det är polismästarn...
Den sålunda förstärkta Gävlepolisen förväntar sig inga problem man inte kan lösa.
- I fjol var det stökigast under onsdagen och torsdagen när föräldrarna hade gått hem och ungarna var kvar på stan, säger Björn Orrsten, kommenderingschef.
Förklaringen är att föräldrarna ska upp och jobba dagen efter, medan skolorna är stängda.
- Det blir lugnare med vuxna på stan, säger Björn Orrsten, som även ledde fjolårets kommendering.
Som vanligt har polisen ett högkvarter i St: Ansgars Hus. Där kommer bland andra kustbevakning, Röda Korset, socialtjänst, sjukvårdare och nattvandrande vuxna att finnas.

Fickstölder
Gävlepolisen vill inte avslöja exakta antalet poliser som kommer att patrullera festområdet. Cityfesten lockar ett stort antal besökare varav många från både Stockholm och Uppsala - alla är inte här för att ha roligt.
Inför Cityfesten för två år sedan var polisen särskilt orolig för rån riktade mot yngre personer.
I år kan man, med tanke på stöldvågen under juni, frukta att det blir många fickstölder.

Mats Hedström
026-159500
mats.hedstrom@gd.se