Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter kantarell och sopp

/
  • Gertrud Edström och Flavio Mancini anordnar varje år inspirationsutflykter i naturen med inriktning på det ätbara: nässlor, bär – och svamp.
  • Kantarellen är en av de populäraste bland svenska matsvampar. För all plockad svamp gäller att den helst ska tillagas samma dag för att inte bli dålig.
  • Mandelkremlan är en av de svampar som svenskarna är dåliga på att plocka, trots att den smakar utmärkt.

Sätraborna Gertrud Edström och Flavio Mancini inspireras av allt som går att plocka direkt från naturens eget skafferi. GD fick följa med paret ut på svampjakt i skogen vid Hillevall.

Annons

På vad som förutspåtts bli årets varmaste dag föredrar de flesta nog strandhäng framför en svamptur i skogen. Varmt och torrt väder är över huvud taget inte svamp- älskarnas favorit.

– Det har inte varit så mycket svamp i Gävletrakten i sommar. Men sen fick vi rejält med regn några dagar den här veckan, säger en nöjd Gertrud Edström när vi börjar vår skogsvandring vid tiotiden en lördagsförmiddag.

Hon förutspår ett bra svampår bara det blir några rejäla regn- dagar till.

Gertrud Edströms och sambon Flavio Mancinis entusiasm smittar och snart är både myggen och den stekande värmen glömda. Dessutom börjar tanken på kantareller att hägra.

Och vi behöver inte gå långt innan Gertrud Edström pekar mot ett snår.

– Titta där får du se, säger hon och ler.

Under buskaget döljer sig en stor och guldglimrande samling kantareller. Sedan är det bara för GD:s reporter och fotograf att passa på och ta för sig nu när man har en svampexpert som leder en rätt, även om Gertrud Edström inte vill kalla sig expert.

Samboparets verksamhet Vårt Skafferi Sverige handlar inte om att de ska lära ut, säger hon, utan de vill inspirera fler att vistas i naturen och få mer kunskap om vad den kan erbjuda.

– Vi går ut och lär oss mer tillsammans, sammanfattar Gertrud Edström.

Många är intresserade av att plocka svamp men färre vet vad och var man ska plocka, berättar hon.

– Det finns så många sorter som folk inte plockar av både kremlor, riskor och soppar men som är jättegoda.

Ett allmänt tips till svampplockare är att leta i blandskog, gärna bland blåbärssnår och särskilt där det är fuktigt.

– Man ska ge sig ut ett par dagar efter regn. Det är då de poppar upp, säger Gertrud Edström.

Hon hade denna dag hoppats att hitta någon sopp också men de verkar inte ha kommit än.

Av sopparna är stensoppen, eller Karljohanssvampen, mest känd. Karljohan är även den mest eftertraktade svampen i Flavio Mancinis födelseland, berättar han.

– I Italien är den dyr. Pratar man om Sverige och allemansrätten där blir de euforiska. För italienarna är Sverige svamplandet nummer ett.

Annons