Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På jakt efter medeltiden

GÄVLE
På 1700-talet bodde smeden Christian Dechant där Brända Bocken nu ligger.
Nu söker arkeologerna spår efter hans grannar.

Annons
- Vi hoppas kunna hitta resterna efter ett hus eller av gränden som vi tror har gått här, säger arkeologen Maria Persson som står i botten av ett djupt schakt på Stortorget i Gävle.
År 2000, i samband med att Brända Bocken byggdes, gjorde arkeologerna på länsmuseet en utgrävning på Stortorget. Nu har länsmuseet fått chansen att gräva i ett annat hörn av torget, tack vare att kommunen ska gräva ner två sopcontainrar där.
Redan efter två dagars grävande vet man att man kommer att hitta spår efter Gävles historia.
I det djupa schakt man grävt hittills syns tydligt ett mörkt lager en bit ner under dagens marknivå.
- Det där mörka lagret har avsatts när folk har bott här, säger Maria Persson.

Visningar nästa vecka
- Men en del av lämningarna har nog skadats. Man kan till exempel se att man grävt ner en gasledningen tvärs över utgrävningsområdet någon gång. Där den ledningen har gått finns inga spår kvar, säger hon.
Intresset för utgrävningen är stort och många passar på att kika genom stängslet. Nästa vecka ska man därför ordna visningar för allmänheten tisdag till fredag klockan 12.30.
- Då hoppas jag att vi kan visa på någon husgrund, säger Maria Persson.
Den utgrävning som gjordes år 2000 visade att Stortorget var slåttermark ända fram till 1600-talet. På 1700-talet byggde hantverkare hus där och på 1800-talet tog borgarna över. Först efter branden 1869 blev Stortorget ett torg.
Genom att jämföra med 1700-talskartor kunde man konstatera att man hittat resterna av smeden Christian Dechants smedja.
Har man tur kanske man nu hittar ett hus efter någon annan hantverkare från samma tid. Men allra helst vill Maria Persson att man gör fynd från medeltiden.
- Vi vet ju fortfarande inte var bebyggelsen i Gävle låg på medeltiden säger hon.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se