Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På mördarjakt i akutsjukvården

Miljön är Gävle sjukhus och "deckarhjälten" jobbar på ambulansen. Men när Mikael Ressem nu debuterar som kriminalförfattare är det inget självporträtt han skrivit.

– Vi har inget gemensamt mer än att vi båda är sjuksköterskor, säger han.

Annons

Det är säkert en och annan kollega på Gävle sjukhus som höjer på ögonbrynen när de får veta att Mikael Ressem är på väg att ge ut en serie deckarböcker.

De flesta känner Mikael som sjuksköterskan som jobbade många år på ambulansen och som sedan haft olika chefsuppdrag. Sitt skrivande och sina författarambitioner har han hållit för sig själv.

– Det hade varit pinsamt om man gått ut och sagt att man skriver en bok om den sedan hade blivit refuserad, säger han.

Nu är det klart att hans bok "Levande död" ges ut på förlaget Orda i april. Det blir den första delen i en serie på tre böcker. Den andra, som ska ges ut nästa år, har han redan skrivit klart. Den tredje, som ges ut året därpå, är på planeringsstadiet.

– Det här ska bli väldigt spännande. Men det är ju min första bok och lite nervös är jag för vad folk ska tycka.

Mikael Ressem säger att han alltid varit förtjust i att skriva. Han har suttit hemma på kammaren på kvällar och nätter och totat ihop alster av olika slag.

– Det har varit ett sätt för mig att hantera tillvaron, säger han.

I fjol beslutade sig Mikael för att ta skrivandet ett steg vidare. Som stor vän av deckare tänkte han försöka sig på att skriva en sådan själv. Han kände att han inte bara hade en spännande historia att berätta utan också stor kännedom om den miljö han ville placera sin deckargåta i.

– Det finns andra deckare i sjukhusmiljö. Men de flesta är skrivna av personer utan de detaljkunskaper jag har.

När han var färdig fick en nära vän ta del av resultatet. Vännen blev imponerad och uppmuntrade Mikael att försöka få boken utgiven på ett förlag, något som lyckades.

Hur skriver då Mikael Ressem? Ja, själv tycker han att han hittat ett personligt uttryckssätt.

.– Mitt språk är ganska direkt och korthugget, inte så högtravande. Jag är inte den som ägnar tre-fyra sidor åt att beskriva ljusets skiftningar i vattenytan. Sådant tycker jag bara är trams och utfyllnad.

"Levande död" handlar om mystiska dödsfall och jakten på Gävles första seriemördare. I centrum för historien har Mikael valt att placera ambulanssjuksköterskan Erik Sandström. Ett annorlunda grepp.

– Oftast är det ju en kommissarie som har huvudrollen i deckare, menar Mikael Ressem.

Mikael Ressem har använt sig av sina erfarenheter från ambulansverksamhet och sjukvård i sitt skrivande. Men historien och alla personer i boken är uppdiktade. Den tablettmissbrukande och "livströtta" ambulanssjuksköterskan Sandström är till exempel en karaktär som ligger långt ifrån Mikael Ressem själv, betonar han.

Han hoppas att boken inte bara ska underhålla utan även ge läsaren en och annan tankeställare. Bland annat vill han skapa debatt kring det ökande användandet av paracetamol, värktabletter, i samhället.

– Många har tyvärr ingen aning om hur farliga de här tabletterna kan vara. Eftersom de säljs receptfritt i matvaruaffärer tror man kanske att de är riskfria. Men även i rekommenderade doser kan de vid långvarigt bruk ge skador på levern. Och 20 tabletter kan vara en dödlig dos, säger Mikael Ressem.