Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På onsdagen invigdes ljuspelaren som ska guida besökare till city

På onsdagen invigdes en fyra meter hög rostfärgad stolpe som på natten blir en ljuspelare som ska hjälpa besökare från tågstationen att hitta rätt väg in till centrum.

Initiativet till stolpen kommer från handlarna i centrum, något GD tidigare har berättat.

Vid 11.30-tiden på onsdagen bjöd Samhällsbyggnad Gävle tillsammans med Gävle centrumsamverkan förbipasserande på tårta för att fira det nya riktmärket som nu kommit på plats och som ska visa besökare vilken väg de ska ta från tågstationen och in mot centrum. På den fyra meter höga stolpen är texten "Drottninggatan" etsad på två sidor för att synas från väl från tågstationen. På baksidan syns i stället vågor för att visa åt vilket håll vattnet är. En upprustning av Drottninggatan är sedan länge efterfrågad av handlarna på gatan.

– Efter många års arbete och tjatande från oss handlare så har kommunen äntligen tagit tag i det här, säger Kevin Johnpartu, på 2gether Store på Drottninggatan.

Det var flera förbiflanerade personer som passade på att stanna och kolla på stolpen.

– Jag hittar inte i Gävle, men efter att ha varit här 2-3 gånger så hittar jag längs huvudgatan. Det känns som att pulsen går den här vägen. Stolpen är kanske inte så fin vid första ögonkastet. Men den sticker ju inte ut, så det kan de ha lyckats med, säger Calle Pernebrant, inflyttad till Mehedeby.

Det var flera som reagerade på att stolpen såg ut att ha rostat.

– Den är snygg men jag gillar inte att den är rostig. Den ser halvfärdig ut, jag tycker att den kunde ha varit svart, säger Marie-Louise Sjölin.

Sören Jansson flikar in.

– Det är så mycket nytt och modernt i Gävle som ser gammalt ut direkt för att det är rostat. Annars är den fin, men varför är den rostig?, säger han.

Lo Lennartsson som är landskapsarkitekt berättar att stolpen är tillverkad av Cortenstål.

– Det är vitt ljus i botten och en reflektor i toppen. Det är viktigt att den passar in i omgivningen, säger hon.

Projektet har kostat skattebetalarna 150 000 kronor.

– Det är bra att Drottninggatan får en upplyftning. Det kommer att se fint ut i höstmörkret, säger Per Johansson, säljare på Naturkompaniets butik på Drottninggatan.

LÄS MER: Ljuspelare ska locka fler till Drottninggatan