Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På spaning efter hälsocentral

STORVIK
Var ska nya hälsocentralen i västra Sandvikens kommun ligga?

Annons
På måndagskvällen besökte en delegation med landstingsordförande Ingrid Liljegrääs, ordförande i västra hälso- och sjukvårdsnämnden Torbjörn Rönnkvist samt Leif Lindstrand från X-Fastigheter i spetsen de tre alternativ som finns.
Det handlar om gamla polishuset i Storvik, Televerkets gamla lokaler i Storvik och gamla områdeskontoret i Kungsgården där det redan finns en distriksvårdsmottagning.

Tre alternativ

- Alla tre alternativen kräver ekonomiska satsningar på ombyggnationer, menar Leif Lindstrand från X-Fastigheter. Men i vilken storleksordning kan jag inte säga i dag eftersom det inte finns några ritningar på ombyggnad.
Att döma av reaktionerna blir det inte i polishuset. Ett otympligt hus i fyra våningsplan.
- Helst vill vi ha verksamheten på ett plan, betygsätter Leif Lindstrand. Ska det bli något i polishuset måste det byggas en hiss och en nödutgång.
Polishuset har ett stort trapphus som tar bort mycket utrymme.
- Det krävs stora åtgärder att förändra huset så det passar till primärvården, menar Leif Lindstrand.

Fem läkare
Enligt de beräkningar som finns behövs det 1 300 kvadratmeter för att ge plats åt allt som behövs i en hälsocentral med fem läkare. Den tidigare och numera utdömda centralen var under 1 000 kvadratmeter i två plan.
Televerkets gamla lokaler ligger centralt i Storvik.
- Den här byggnaden har en öppen lösning, säger Leif Lindstrand. Här finns det också möjligheter att bygga ut. Men fortfarande behövs det göras en storrenovering då huset bland annat saknar fönster.

1 300 kvadratmeter
I nuläget finns ungefär 1 300 kvadratmeter i byggnaden. 800 i ett plan, 300 i ett våningsplan och ett garage på 200 kvadratmeter.
Distriktsvårdsmottagningen i Kungsgården har en totalyta på 800 kvadratmeter.
- Det är inte tillräckligt, säger Leif Lindstrand. Men det finns en hiss i huset och det går också att dela upp verksamheten i två lokaler.
I Kungsgården finns redan en hiss och de lokalerna är iordningställda för den här typen av sjukvård.
Under det efterföljande mötet framkom också att Sandvikens sjukhus fortfarande finns med i bilden.
- Sandviken är klart bäst sett ur ekonomisk synpunkt, menar Lindstrand. Där gjorde vi en liten ombyggnad för 300 000 kronor för att kunna inhysa Storviks hälsocentral tills ett annat alternativ blir klart.
- Min personliga bedömning är också att alternativen i Storvik och Kungsgården är likvärdiga, fortsätter Leif Lindstrand.
Torbjörn Rönnkvist var värd för visningen.

Fina lokaler

- Det är fina lokaler vi har fått se, menar han. Målet är också att få tillbaka en hälsocentral till Storvik.
Men det har också hänt mycket sedan gamla hälsocentralen lades ner.
- Primärvården kommer att koncentreras i en framtid, förklarar Ingrid Liljegrääs. Först kommer läkarstationerna att flyttas och sedan blir det två läkarstationer. Resurserna räcker helt enkelt inte till och det har faktiskt blivit så att även primärvården behöver specialistläkare.

Löfte om hälsocentral
- Vi har lovat en hälsocentral i Storvik, fortsätter Liljegrääs. Men är det riktigt att göra den satsningen när närheten till Sandviken finns.
I Storvik är det många som inte tror att flytten av hälsocentralen är temporär utan permanent.
- Frågan är inte så enkel som enbart lokalerna, menar Leif Lindstrand. Det gäller också att få tjänsterna tillsatta.
Ett allmänt möte ska hållas i Storvik den 1 september. Förhoppningsvis ska då de flesta frågetecken vara uträtade.

JÖRGEN LARSSON