Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På spaning efter svarttaxi

GÄVLE
Under natten till lördagen cirkulerade 20 svarttaxibilar i centrala Gävle, enligt en ny kartläggning.

Annons
Nästa natt hotades och rånades två kunder på antingen kontokort eller kontanter, men de undgick att skadas.
Taxi Stor & Liten har i helgen inventerat svarttaxibeståndet. Resultatet var nedslående. Det var gott om både förare och kunder.
- Det var ett drygt 20-tal bilar ute, ungefär som vanligt, bedömer Anders Wahlgren, spanaren från Taxi Stor & Liten.
Han förklarar varför människor fortsätter att åka svarttaxi trots att medierna rapporterat om riskerna.
- De kanske känner sig tryggare när det bara är föraren. Nu för tiden är det sällan man ser två personer i bilarna, säger Anders Wahlgren.
Men minst en svarttaxi som agerade under helgen var just en sådan bil. Med två personer som erbjöd billig skjuts men egentligen tänkte råna kunden.
En 29-årig man från Älvkarleby åkte med duon från CH vid tvåtiden under natten till söndagen.

Betala bensinen
Man kom överens att 29-åringen skulle betala bensinen. Sällskapet åkte till en Preem-mack. Ögonblicket efter att 29-åringen slagit in koden snappade en av de två personer som fanns i svarttaxin åt sig kortet. Senare upptäckte 29-åringen att man tagit ut 3 000 kronor från hans konto.
Ett liknande öde drabbade en 25-årig man som samma natt åkte svarttaxi från CH till Stenhammarsvägen vid högskolan. Vid framkomsten hotades 25-åringen av de två i bilen tills han lämnade ifrån sig 350 kronor.
Varken 29-åringen eller 25-åringen skadades. Utsikterna att gripa de skyldiga är små. Signalementen på förövarna är vaga, men det kan röra sig om samma gärningsmän vid båda rånen.
- Man kan misstänka det, säger Anders Sjödin, utredningschef vid kriminalavdelningen.
Hårdast trafikerad av svarttaxi var enligt kartläggningen Hattmakargatan, en gata politikerna vägrat stänga av nattetid.
- Där har man gjort bedömningen att det blir för stora olägenheter för de boende, säger Curt Nygren, s, vice ordförande i trafikutskottet.

Stänga av Nygatan
Trafikutskottet skulle ta ställning till ett förslag att istället stänga av Nygatan under helgnätterna. Tanken, som prövats i bland annat Södertälje med gott resultat, är att strypa hanteringen genom att förbjuda bilar på gator där många rör sig sent på nätterna.
Men ärendet gick aldrig till beslut och det är oklart när utskottet på nytt behandlar frågan.
- Det kom synpunkter från grannarna. Det fanns skäl att avvakta, säger Curt Nygren i trafikutskottet.

När krogarna stänger
Just när krogarna stänger och pubgästerna strömmar ut är kommersen som hetast. Lindrigt nyktra gävlebor tänker att "det går nog bra" och tar en svarttaxi hellre än att vänta på en "vit" bil.
- Bara för att man får vänta kan man inte tillåta en kriminell verksamhet. Det krävs en polisiär insats, säger Sven-Olov Hiller, vd vid Gävle Taxi, som skulle ha deltagit i kartläggningen om inte en person insjuknat.
Inom branschen vittnar man om en förändring som kan tyda på att det finns en eller flera personer i bakgrunden med intressen i svarttaxibilarna.
- Det börjar bli en organiserad kriminell verksamhet, säger Sven-Olov Hiller.
Gävlepolisen förbereder en särskild insats mot problemet. Ett möte med den lagliga taxinäringen och länsstyrelsen är planerat till den 21 oktober. Det är inte närmare känt vilka åtgärder polisen tänker genomföra.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se