Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot slutspel

Brynäs satte allt på ett kort i slutperioden - vände 1-2-underläget och vann med 4-2 mot Djurgården. Tog fjärde raka trepoängaren och är på väg mot slutspel.

Annons

Tycks det som - men ni alla må ursäkta: jag tar ingenting för givet, så länge inte det är hundraprocentigt klart.  De nio minusmålen gör mej lite orolig.
Måste ändå tillstå med stor glädje - det ser bra ut, rent poängavståndsmässigt.
Det skiljer sex poäng till just lördagsmotståndaren Dif - och på de tre återstående matcherna bör brynäsarna kunna greja de tre poäng till som nog krävs för att helt säkert säkra en play offplats.

med 2-1 efter 40 minuter och det var inte alls rättvisa siffror efter hur det såg ut på isen.
Brynäsarna hade ett enormt tryck före djurgårdarnas ledningsmål. Men de såg ändå en aning passiva och stillastående ut i många situationer. Träffade målramen (Hietanen klockrent i stolpen) innan gästerna kontrade in 2-1, ett skott som tog på back-Jonssons ben och ställde mål-Lindbäck.
Denne fick se backen David Printz skott från blå slutligen träffa stolpens insida och via bakre delen av benskyddet hamnade pucken försmädligt bakom mållinjen.
Budskapet från tränare-Czarnecki i periodvilan inför den direkt avgörande slutronden var kort och gott: "Gå ut och få ordning på passiviteten, gubbar - åk skridskor och skjut, skjut...".
Allt sattes på ett kort, det fick bära eller brista.
Det höll. Oj, vad skönt!

var markant under hela perioden och det var egentligen bara fråga om när både kvitteringen och ledningen skulle komma...
Lars Jonsson sköt i ribban efter sex minuter och sedan verkade det som allt släppte för hemmaspelarna.
Klockan visade på 8.29 - då långsamme Dif-backen Andreas Holmqvist inte riktigt hängde med, han hakade en brynäsforwards och åkte ut.
29 sekunder senare kom den avgörande helt fantastiska och direkt avgörande sidledspassningen rakt genom Dif:s försvarszon - som ändrade matchbilden och svängde över den i Brynäsfavör.
Jonsson spelade från egen zon Nolander vid offensiva blå, Peter smekte från sin vänsterkant fram tidernas skönaste och mest öppnande pass som man kan tänka sig. Matchens stora prestation och mest sevärda sekvens.
Direkt på bladet till numera alltid stekhete Daniel Widing, som stod parkerad till vänster om målburen, sett ur målvakten Wesslaus ögon.
"Widde" var i snäv vinkel men tvekade inte ett dugg, drog snabbt iväg ett snärtigt handledsskott rakt upp i första krysset.
2-2 och den fullspikade Läkerolen (8.166 själar och endast 14 personer från säsongbäst) vrålade ut all sin glädje, taket på arenan höll på att lyfta sig. Stämningen kan jag inte så här efteråt riktigt beskriva, det var ett enda stort lyckorus inne i arenan.

på väg mot ett oerhört efterlängtat slutspel - det både kände och gav storpubliken sitt bifall till.
Dackell och hans gäng gick inte längre att stoppa.
3-2 kom av bara farten, endast 36 sekunder efter Widings 23:e fullträff för säsongen.
Att det lönar sig att skjuta fick backen Jörgen Sundqvist verkligen bevis för, han slängde bara iväg Hansens och Molins passningar in mot Dif-kassen.
Och se, pucken slank in - mellan benen på fram till dess storspelande Gustaf Wesslau.
"Sunkan" hade gjort sitt fjärde mål i vinter, det absolut viktigaste av den kämpastarke backen.
Brynäsarna fortsatte gasa och trycka på - men var ändå ytterst, ytterst nära poängtapp när blott 40 sekunder återstod.
Djurgårdsspel sex mot fem, 38-årige veteranbacken Marcus Ragnarsson, som prickade in 1-0 efter exakt fyra minuter i periodöppningen, fick två chanser.
Mål-Limpan räddade båda gångerna, efter först en fantastisk skridskoparad och sedan en ny närskottsparad som var rent fenomenal.
Lindbäck visade sin närskottstyrka och klass - exakt när det som bäst.
behövdes.

i detta skede under själva slutspurten lika heta och aggressiva som i matchöppningen, där stockholmarna direkt tog initiativet och även hade bud på 2-0.
Men som sagt: brynäsarna lyckades kravla sig ur greppet och spelunderläget, mycket tack vare Lindbäcks storspel, få ordning på sitt allt för stillastående försvarsspel - vända på steken och vinna.
En oerhörd skön triumf, förstås - som underströks av mer kyla och rutin i avgörande lägen av tunga pjäser som Dackell och Widing - båda effektiva och gentemot motståndarna hänsynslösa målskyttar när chansen gavs - och hemmaspelarna var även mer konsekventa och bestämda i den avgörande tredje perioden.
De vågade gå fram och få till ett avgörande. Härligt och underbart att både se och kunna konstatera.
4-2 slutligen kom i öppen kasse, Jonsson med sitt andra målgivande assist för kvällen till Dixon, som hittade frie kaptenen Dackell i mittzon. Dacke åkte in över blå och tryckte in fyran i öppen kasse, Andreas 13:e mål var ett faktum.
Hela brynäslaget var bra och förtjänar överbetyg - segern helt i sin ordning. Fullkomlig rättvisa skipades till slut, mot ett hårt skadedrabbat Dif-gäng som saknade fyra ordinarie centrar och som framför allt saknade Kristofer Ottosson, "Linkan" Brembergs och Niklas Angers så oerhört värdefulle tredje länk.
Bremberg assisterade till ledningsmålet och tog poäng i sin 13:e raka match - men var sedan inte riktigt sig lik i sina aktioner.

kampen mot Widing i den direkt avgörande matchvinnarrollen, då Daniel gjorde mål (härliga vinkelskottet i power play fram till 2-2) och har nu gjort mål i de fem senaste matcherna. Åtta poäng som det totalt blivit (7+1) efter landslagsuppehållet.
Den som jag mest av alla vill hylla denna gång är ändå tämligen anonyme backen Peter Nolander, som alltid gör sitt jobb i det tysta men som aldrig riktigt får det beröm han många gånger förtjänar. Detta för hans smått geniala direkt öppnande passning fram till Widings 2-2-målskott.
Matchens mest högklassiga individuella prestation och stora delikatess!
Brynäs har vunnit fyra raka matcher, och hör och häpna: 17 (!) tillverkade mål på de fyra senaste matcherna. Bara det är en prestation god som någon i detta spänningsladdade och högdramatisk slutskede, där varje skridskoskär och passning är så oerhörd betydelsefull och viktig.

Underbart helt enkelt, att det lossnat så rejält i målproduktionen på slutet av serien - och att offensiven verkligen lönar sig.

- och det ska genast sägas: Brynäs har faktiskt gjort det förut i vinter, vunnit fyra på raken - ja, till och med FEM raka matcher.
Det skedde under omgångarna 4-8 mellan den 25 september till den 4 oktober, då kvintetten Timrå (3-2), Rögle 4-3 borta, Modo (5-4), Luleå 4-2 borta och slutligen LHC (2-0) lades på rygg, vilket innebar att Brynäs var serieledare under den perioden.
Det får förstås gärna bli upprepning på nytt, även om det kanske är att hoppas på allt för mycket då HV 71 ska gästas i Jönköping på tisdag.

Mer läsning

Annons