Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På valsafari

Annons

Det är ljuvligt att vara pensionär, sa ”Blomman”, när vi hade kommit till kaffet och satt hos Bibbi med utsikt över Harkskärsfjärden. Eftermiddagssolen var varm och skön, himlen blå och havet spegelblankt.

Vi var nöjda och mätta efter årets traditionella kräftkalas på ”Hatten”, med många visor och många skratt.

Jag kunde inte annat än instämma.

En sommar, som varit full av både resor och besök av goda vänner, närmar sig slutet. Jag har inte behövt känna den minsta stress över att få in så mycket som möjligt under korta semesterveckor. Istället har jag kunnat förverkliga en av mina resedrömmar.

Hurtigruten är en dröm för många, men den resan är både dyr och tar lång tid om man ska vara med hela vägen, elva dygn.

Vi upptäckte att man kunde åka på minikryssning, från Trondheim till Bergen och ta med bilen gratis, som man visst alltid gör om man åker från norr till söder.

En natt ombord och resa från förmiddag ena dagen till eftermiddag andra dagen. Då hinner man med lunchbuffén två gånger, frukostbuffé och trerättersmiddag på kvällen.

Priset var mycket överkomligt för utsideshytt med helpension, runt 2 000 kr per person. Båten var jättefin, maten riklig och fantastiskt god. Och utsikten från däck helt hänförande. ”Switzerland by the sea”, brukar jag säga när mina engelsktalande vänner undrar hur det ser ut i Norge. Och Jill som var med instämde. Vi kunde knappt slita oss från platserna på däck, inte ens när det började blåsa och kylan trängde sig på.

Norge måste vara ett av världens vackraste länder och att få uppleva den dramatiska kusten från sjön är en upplevelse värd att drömma om.

Visst missade vi den mäktiga klippan Nordkap, men där har jag varit för länge sedan, när man fortfarande fick parkera husbil på klippan. Det var en rekordvarm dag och på natten gjorde solen sin runda och vände en bit över havsytan under en molnfri himmel. Det var en fantastisk upplevelse.

Sognefjordens mäktiga klippväggar fick vi heller inte uppleva, för där går båten in bara under färd norrut.

Men vi fick vara med om något helt annat.

Vi har valar runt båten, hördes plötsligt i högtalarna.

Kaptenen saktade ner farten och under en halvtimme kunde vi se de fantastiska djuren simma runt båten. Tydligen var det gott om fisk, där i vattnen utanför ön Hitra och det var säkert omkring 30-40 valar som dök och simmade. Ibland kunde vi se 5-6 komma simmandes tillsammans.

Späckhuggare, informerade kaptenen. Och upplevelsen var fantastisk.

Hur ofta ser ni val, frågade jag. Mycket sällan, var svaret.

Jag vet att det är svårt att få se val. Så här många och så här nära såg vi inte när vi var på valsafari på Island. Och då letade vi val en hel dag.

KERSTIN MONK

Krönikör