Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pagrotsky: EMU hotar jobben i Sandviken

SANDVIKEN
- Jag möter optimism här.
Orden är näringsminister Leif Pagrotskys på besök på Sandvik i går.
Hans nej till EMU är i dagsläget orubbligt.

Annons
- Jag ser stora risker för inflationen och därmed jobben.
EMU stod inte högst på dagordningen när näringsministern mötte företagsledningen och de fackliga organisationerna på Sandvik i går. Men frågan är ändå svår att undvika mindre än två veckor före folkomröstningen.
För många på nej-sidan, främst från vänster, är den Europeiska centralbankens strikta inflationspolitik ofta ett argument för att stå utanför. Leif Pagrotskys infallsvinkel är snarare den motsatta. Han är rädd för att inflationsbekämpningen kommer att bli för svag. Förlorar Sverige makten över räntevapnet är risken stor att inflationen blir svår att kontrollera, hävdar han. Hög inflation leder bland annat till dyrare personalkostnader och i förlängningen hotas jobb i Sandviken, Gävleborg och övriga Sverige.
- Det är inte värt den risken för att möjligen få lite mer inflytande, säger näringsministern.
På Sandvik är däremot både ledning och fack positiva till valutaunionen. Företaget har trots det valt att ligga lågt med politiska utspel den här gången. Kritiken efter inblandningen i EU-valet blev hård.
- Det är inte en ödesfråga för oss. Vi har lärt oss leva med olika valutor. Däremot är det bra för den ekonomiska utvecklingen i Sverige, säger vd Lars Pettersson.
Men Leif Pagrotsky var inte i Sandviken för att propagera mot EMU. Han var här för att lyssna på företagsledningen och på facken. Framtiden för Sandvik och den svenska basindustrin är ljus, anser han.
För Sandviks del är det viktigt med kontakter och personliga relationer i den politiska världen, förklarar Lars Pettersson. Dyker det upp problem, till exempel med krångliga regler i andra länder, behövs ibland hjälp från politiskt håll för att lösa dem.
I går ville Lars Pettersson gärna diskutera kommunikationer i regionen, energi- och beskattningsfrågor.
När det var fackens tur blev tiden knapp och näringsministern var tvungen att rusa vidare. Men en timme fick de till förfogande. Sedan stod föreläsning på Högskolan i Gävle på programmet. Sverige i världen var temat.
- Högskolan är det viktigaste instrumentet för framtiden för regionen, säger Leif Pagrotsky.
JOHAN PIHLBLAD


.