Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pandemilarm

om gammal journalist är jag misstänksamt lagd. Det sägs att cynism är en journalistsjukdom och det kan jag hålla med om.

Har man som jag i ett halvt sekel försökt hålla emot tusentals försök till desinformation tror man till slut ingenting.

Det värsta som finns är alla dessa informationsmänniskor vars egentliga uppgift bara är att under dygdens mantel föra fram tillrättalagd information. PR-gubbar och PR-gummor ska vi inte tala om. De enda som kan sortera och i någon mån få hyfs på nyheterna är de seriösa dagstidningarnas journalister.

Om förhandsreklam och säljande PR får härja på sportsidor, nöjessidor, i inrednings- och ombyggnadstexter, i artiklar om kungahuset och så vidare kan jag med nöd uthärda. Det är pseudohändelser och betyder just ingenting.

Nu står vi emellertid inför en mycket seriös och viktig fråga som formulerats av Inger Atterstam i Svenska Dagblad. Hon frågar vilken roll läkemedelsbolagen spelar i dagens influensalarm. Vi vet att vaccinindustrin spelat en central roll i de senaste årens återkommande pandemilarm, skriver Atterstam och visar hur vaccinindustrin har intresse av att ge likartade budskap; att först påvisa ett allvarligt dödligt hot för att därefter ge lösningen – vaccinering. Mönstret blev tydligt inför fågelinfluensan – som aldrig blev någonting.

Att PR-företag får härja i så här allvarliga frågor är faktiskt skandalöst i ordets rätta bemärkelse.

Läkemedelsföretagen vill tjäna grova pengar och det gör man genom att på ett ytterst professionellt sätt ljuga för oss alla, inklusive de styrande politikerna. Det är inga små pengar det handlar om. Årsvinsterna för de största bolagen ligger mellan drygt 40 miljarder och drygt 70 miljarder och antalet anställda är många hundratusen.

Tidningarna fylls av larmartiklar och det är mycket svårt även för seriösa journalister att avvisa larmen och ge dem proportioner när rader av medicinska experter gör sina uttalanden. Det är heller inte lätt att avgöra vilka av dessa experter som ingår i läkemedelbolagens PR-maskiner.

Jag vet inte om det blir en pandemi i höst och jag ska vaccinera mig samtidigt som jag förhåller mig tvivlande till äktheten i larmen.