Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pantsätt barnbarnen och flyg på solsemester

/
  • Flyg utomlands och låt barnbarnen betala – är det så vi vill ha det? funderar skribenten.

Annons

Allt fler väljer att flyga utomlands i arbetet eller på semester. Koldioxidutsläppen från dessa resor är lika stora som från alla svenska personbilar och bidrar till den allt värre klimatförändringen.

Svårare orkaner, ihållande skyfall, översvämningar, smältande havsisar kring Nordpolen, utbredd torka och sämre livsmedelsförsörjning är några av följderna.

Nya rön från framstående klimatforskare visar att vi måste skära ner våra koldioxidutsläpp radikalt och mycket snart. Om vi inte gör det nu, kommer våra barnbarn att behöva avlägsna stora mängder koldioxid ur atmosfären för att få ett drägligt liv. Koldioxid som vi har dumpat där. Men hur ska de klara det?

Det finns inga kända tillförlitliga metoder. De kommer att vara fast på pantbanken och har ingen möjlighet att lösa ut sig.

Men lyckligtvis finns det sätt att rädda barnbarnen och ge dem en god och lovande framtid. Vi kan införa en stadigt stigande koldioxidavgift på alla fossila bränslen, där hela intäkten betalas ut i lika stora delar till varje vuxen medborgare varje månad.

En enkel och rättvis lösning, som de flesta skulle tjäna på. Det här förslaget drivs globalt av klimatrörelsen Citizens' Climate Lobby och i Sverige av Klimatsvaret. Och de verkliga vinnarna är våra barnbarn, som liksom vi kan få leva ett rikt liv på vår vackra jord. Den enda jord vi känner.

Vill du vara en av dem, som förstod hur bråttom det är men inte gjorde något? Eller vill du bli ihågkommen som den, som gjorde vad du kunde för dina barnbarn?

Det finns fortfarande tid att välja. Ditt val kan avgöra dina barnbarns framtid. Men du måste välja nu!

Matts Hjertqvist

Klimatsvaret – CCL Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons