Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappor peppas att läsa

SANDVIKEN
Återigen har Metall i Sandviken lyckats engagera sina pappor. För femte året i rad strömmade pappor och barn till Folkets hus på höstlovets första dag för att vara med på träffen för "Läs för mig pappa".
201 hade fått brev med kallelsen, 56 pappor och 75 barn kom.

Annons
- Ett fantastiskt resultat, fler hade knappt fått plats.
Åke Dansk, Metalls studieorganisatör och mannen bakom succén, blir nästan tårögd när han berättar om alla pappor som är eller har varit med under åren. De finns i alla åldrar, från den som precis fått sitt första barn upp till de som är både morfar och farfar.
- Vi hade en kille här i dag som blev pappa första gången i somras, säger Åke Dansk. Det barnet var ju litet men annars var dagens yngsta deltagare ett och ett halvt år.
"Läs för mig pappa" som projektet heter drogs igång av LO. Bakgrunden var en utredning som visade att 79 procent av LO-kollektivets män sällan eller aldrig läst en bok de senaste tolv månaderna. Pengar beviljades och Sandviken blev en av två orter där projektet skulle testas.

Läsa för sina barn
Våren 1999 hölls den första träffen i Sandviken och Metallavdelningen hade lyckats få dit 42 pappor. Målet var att få männen att läsa mer, men också att få dem att läsa för sina barn. Sedan dess har det bara växt och fram till nu har 227 pappor deltagit. Många är kvar sedan första året.
Varje år i maj drar Metall igång en ny grupp pappor. Det brukar vara drygt 40. Genom information, möjlighet att låna på jobbet eller köpa billigt genom "En bok för alla" försöker man få igång läsandet. Man pratar också om hur viktigt det är att läsa för sina barn, att ge dem ett språk.
Varje höst är det också en återträff på höstlovet. Då kommer papporna med sina barn. Många har tagit ledigt bara för den här dagen.
På måndagen fick de vuxna lyssna på bland annat Annika Holm, barnboksförfattare och Magnus Muhrén, känd bandyspelare. Samtidigt hade barnen egna aktiviteter. Under förmiddagen repeterade de in några sångnummer tillsammans med Unga Örnar och Åke Hillström.
Så dagen slutade med att alla pappor bänkade sig i Folkets hus-teatern för att se och höra barnen, tillsammans med ungdomar från Unga Örnar, sjunga. Efter de fyra numren bröt jublet loss och eftersom man inte hade något extranummer tog man Per Gessles "Här kommer alla känslorna..." en gång till.

LOTTA HILDINGSON