Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parkour lockar pojkar till gymnastiken

En ny typ av gymnastik har fördubblat antalet medlemmar i Gävle gymnastikförening.

Majoriteten av nykomlingarna är killar som vill prova på popsporten parkour.

Det är fullt med barn och ungdomar som hoppar och gör volter på olika redskap och hinder när GD besöker Gymnastikens hus.

För ett otränat öga ser det ut som en oorganiserad form av gymnastik. Parkour är samlingsnamnet för en träningsform som går ut på att man tränar kroppen för att snabbt och effektivt ta sig fram i olika sorters miljöer.

Fenomenet, som har sina rötter i en förort till Paris, föddes på 1990-talet och nu finns det i Gävle.

Gävle gymnastikförening började med parkour för ett och ett halvt år sedan för att man var förvissade om att det fanns ungdomar som ville hålla på med sporten. De hade rätt. I dag har man 150 ungdomar som tränar parkour.

– Vi är väldigt stora i Sverige på parkour. Jag tror vi var en av de första som startade. Vi blev till och med kontaktade av gymnastikförbundet som frågade oss hur vi gör eftersom de vill försöka sprida det här till resten av landet, säger Ted Branteryd, en av ledarna.

Många dras till parkour på grund av de populära videoklippen på internet där man ser utövare som hoppar mellan hus- och biltak i stadsmiljö. Men det ägnar man sig inte åt i Gymnastikens hus.

– Det finns säkert många som tycker att det är häftigt efter att ha sett videoklipp på internet. Men när de kommer hit inser de att det är väldigt annorlunda, men stannar kvar ändå. Det är inte så många som utövar det privat men det är flera som samlas i parker och gör det tillsammans. Jag tror att det kommer att synas i Gävle i sommar, säger Ted.

Det handlar mycket om logistik och redskap inne i gympasalen. Men poängen med parkour är ju också att man kan använda det som finns i staden eller ute i naturen som redskap. Därav den plötsliga populariteten, tror Ted.

– Dels är det något annat än de vanliga bollsporterna som fotboll och ishockey. Sen finns det en spänning och frihet i det också, man kan göra det var som helst. Den tar tekniken från gymnastiken men lite av charmen är att det är så fritt och nyskapande, säger han.

Hos Gävle gymnastikförening är det framför allt pojkar som ägnar sig åt sporten. Gymnastik domineras annars av tjejer.

– Vårt nästa mål är att starta en tjejgrupp. Men mycket annan gymnastik är ju så tjejdominerad så det här är ett bra sätt att få in killar på gymnastik, säger Ted.