Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pärla bland hembygdsgårdar

ÖSTERFÄRNEBO
Det är närmast en lisa för själen att en varm sommardag vandra bland husen i Koversta Gammelby.

Annons
Trakten är bedövande vacker med de röda husen och grönskan inramad av en gärdesgård efter gamla mått.
Här kan man känna historiens vingslag och få en inblick i hur enkelt - men samtidigt slitsamt - det var förr.
Redan på stenåldern bodde folk längs Dalälven och lämningar har påträffats kring Koversta Gammelby.
Namnet Koversta härleds till Kofvre, ett mansnamn - och sta, ett ställe att slå sig ner på, bostad.
Ändelsen sta finns även i många andra ortsnamn i trakten.
Byn finns omnämnd i skrift redan 1392 och sedan i Gustav Vasas skattelängder från 1540-talet.
I dag står 17 byggnader på platsen och byn är en av få bevarade byar med hus från 1600- och 1700-talet. Flera av dem står kvar på sina ursprungliga platser och det gör Koversta Gammelby unik.
- Den äldsta är nog dasset som är från 1500-talet, säger Bertil Andersson, en av eldsjälarna i föreningen för Hembygdsvård i Österfärnebo.

Sörgården först
En förening som bildades 1918 av Axel Eriksson och den nybildade föreningen fick sitt första hus, Sörgården av Stora Kopparbergs Bergslags AB som då ägde byn.
Då fanns fortfarande boende i de andra gårdarna, men 1945 var byn avfolkad och gårdarna på väg att förfalla och bolaget skänkte hela byn till föreningen.
Det är stort stycke historia som ryms i de gamla gårdarna. Unika välbevarade takmålningar i Sörgården och väggmålningar i Norrgården av Hans Wikström.
Sedan fyra år finns även en forskargrupp inom hembygdsföreningen. Målet är att ta fram socknens historia och ge andra möjlighet att få kunskap om sina släktingar. Gruppen har ett speciellt rum i biblioteket och under Koverstaveckan har gruppen träffats i Koversta.
Gruppen har både läsapparater och mikrokort över en del kyrkböcker och andra gamla handlingar som flyttlängder och husförhör. Ett fotoarkiv är på gång med både personer och gårdar från socknen och dessutom skapas en förteckning över litteratur från bygden.

Jubileumsdag
Nu pågår Koverstaveckan med evenemang mest varje dag och den 3 august - i samband md hembygdsgårdarnas dag - ordnas en speciell jubileumsdag för den 85 år gamla föreningen. För den som är intresserad av hembygdsdräkter finns också möjlighet att lära sig mer om Österfärnebo hembygdsdräkt från utställningen.

ULF GRANSTRÖM