Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partiledare gillar att möta unga väljare

SANDVIKEN / Val 2002- Det första man tänker på när det gäller moderaterna är att sänka skatten, men vad får vi för samhälle då egentligen? undrar en tjej när moderatledaren Bo Lundgren lämnat fritt fram för frågor.

Annons
Det är inte ofta Bo Lundgren vid skolbesök får möjligheten att prata om favoritämnet skatter redan vid första frågan. Men i går när han träffade ett par estet- och samhällsvetarklasser i Sandviken, var det en av frågorna som dominerade diskussionen.

Van att försvara
Hur kan man sänka skatterna så mycket som moderaterna vill och ändå förbättra skolan och sjukvården. En klurig ekvation, som Bo Lundgren dock är van att försvara.
- Vi vill inte göra skolorna bättre genom att ge dem mindre pengar, tvärtom skulle vi gärna ge skolorna mer pengar. Problemet är att endast en fjärdedel av skattepengarna i dag går till skola och sjukvård, säger han.
Eleverna ger sig inte utan vill veta hur man ska göra för att förändra det.

Kvitta skatter
Bo Lundgren förklarar att man vill kvitta skatter mot bidrag och subventioner. Han menar att om det blir billigare att anställa, kommer fler att få jobb och då blir folk inte lika beroende av bidrag och ersättningar. Och om fler jobbar, blir det fler skattebetalare som delar på kostnaderna.
På detta vis kan man dra ned på till exempel socialbidragen, menar moderaterna. Och ska man betala ut någon sorts socialbidrag bör man kräva en motprestation i form av exempelvis arbete eller studier. En annan utgift Bo Lundgren vill ta bort är presstödet, som betalas ut till tidningar som har svårt att klara sig själva.
Friskolor och segregering är annat som eleverna vill diskutera.
En kille är rädd att det bara är en elit som ska kunna gå på friskolorna, och en tjej menar att det blir större social uppdelning om betygen styr vilken skola man kommer in på.
Bo Lundgren ger sin mening och är riktigt nöjd efter diskussionens slut.
- Det är roligt att komma ut och prata med lite mindre grupper. Jag tror det betyder mycket för ungdomarnas möjlighet att själva ta ställning. Och jag får nästan alltid någon fråga om Sverigedemokraterna. Det är bra om man genom att vara ute så här kan förebygga främlingsfientliga strömningar, säger Bo Lundgren innan han hoppar in i bilen och fortsätter sin turné.
Uppsala nästa.

HANNA JANSSON