Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskuppror för alla som utförsäkrats

Ett allt kallare och hårdare Sverige.

Det protesterar nu Sveriges diakoner mot i ett upprop.

När inte ens försörjningsstödet räcker till blir kyrkan en sista utväg för många utförsäkrade.

Annons

Förra året utförsäkrades 42 000 svenskar. Och många står på tur. 75 000 personer beräknas ha utförsäkrats fram till 2012. Sveriges kristna råd har därför tagit initiativ till Påskuppropet för att protestera mot de hårda reglerna i sjukförsäkringen som de menar är en stor anledning till att klyftorna, barnfattigdomen och självmorden ökar i Sverige.

Tanken är att manifestationer ska äga rum runt hela landet den 25 april mot sjukförsäkringsreglerna.

Anneli Ekholm är diakon för Svenska Kyrkan i Valbo församling. Hon har sett en rejäl ökning av människor som söker hjälp hos kyrkan när den inte kan fås någon annanstans. Det är inte minst ensamstående mammor som drabbas av de hårda reglerna. Hon känner igen sig då hon själv haft ensam vårdnad om en dotter:

– En utförsäkrad kvinna kom till mig och sa att hon enbart kände sig som en belastning. Som om hon lika gärna kunde vara död. Hon tvingades arbeta trots flera diagnoser på psykisk sjukdom och är bara ett av många exempel på att det gått riktigt snett.

Diakoner har som uppgift att alltid ställa sig på de svagas sida. Men Anneli Ekholm struntar i partipolitik.

– Jag litar inte på någon politiker oavsett färg. Jag tror inte de förstår vad som händer just nu. Har de någonsin varit ute i verkligheten? frågar hon retoriskt.

Anneli Ekholm menar att utförsäkringarna haft förödande konsekvenser som många självmord. Och hon tycker att politiker måste erkänna när de gjort fel istället för att bara skylla på varandra.

Hon blev arg då en biskop skrev i Påskuppropets facebookgrupp att ”kyrkan inte borde gå emot politiska beslut”.

Svenska kyrkan och även svenska folket i stort borde bli bättre på att protestera anser Anneli Ekholm.

– Här knyter vi näven i fickan när vi tycker något är fel. Jag hoppas av hela mitt hjärta att de ansvariga politikerna lyssnar på vårt upprop, säger hon.