Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passa på att besöka järnvägsmuseet – till hösten slår de igen "Det här har vi planerat i flera år"

Passa på och besök Sveriges Järnvägsmuseum i sommar. Den 9 september stängs verksamheten och öppnar inte igen förrän sommaren 2019.

Lokstallarna på Sörby Urfjäll började byggas 1922 och stod klara sex år senare och kompletterades med en tillbyggnad 1934. Lokstallarna användes av järnvägsbolagen Ostkustbanan och Uppsala-Gävle Järnväg. 1970 blev fastigheten järnvägsmuseum när museifordonen ställdes in. Skyltar och tidsaxel gav allt en utställningskaraktär tjugo år senare.

Genom åren har det putsats och fejats i lokstallarna men en genomgripande översyn av arbetsmiljö och ventilation har skjutits framåt. Men nu är det dags. Museet är byggt för att ta emot 20 000 besökare men i dag är den siffran mer än fördubblad. Det är trångt vissa publiktäta dagar och lokstallarna innehåller flera flaskhalsar.

– Det här har vi planerat i flera år, säger marknadsansvarige Mikael Dunker. Vi har så mycket att visa upp som nu är dolt för besökarna. Det kommer att bli en helt ny typ av utställning, vi vill berätta på ett annorlunda sätt och personalen är involverad i den nya utformningen.

Runt 22 månader är en väldigt lång tid. Förra året hade museet ungefär 55 000 besökare, varav hälften kom under sommarmånaderna. Men risken för att publiken inte skulle hitta tillbaka viftar Mikael Dunker helt enkelt bort.

– Vi räknas som ett av världens fem bästa järnvägsmuseum och har världens äldsta fungerande lok. Vi har varit ett nationellt museum i 101 år. Jag är inte ett dugg orolig.

Entusiasmen över spårbundna museifordon är stor. Järnvägsmuseet lockar besökare från hela Sverige och även utländska turister. Vänföreningen har tusen medlemmar och när museet firar Tågsläpp nästa söndag, 23 april, är det just dessa entusiaster som är i fokus.

– Varje år visar samtliga museiföreningar upp sig vid samma datum. Järnvägsmuseets vänner finns alltid med och hjälper till med enklare reparationer, digitaliserar bilder, underhåller vår modelljärnväg och är behjälplig i samband med marknader. Idealisterna är viktiga för vår verksamhet, säger programansvariga Helena Skärström.

Hon berättar om sommarprogrammet som pågår mellan 19 juni och 30 augusti. Då är museet öppet varje dag, precis som fordonsmagasinet på Nynäs, med undantag för midsommarafton och midsommardagen. Det går rälsbussar dagligen mellan de två besöksstoppen. Under juli blir det dessutom teater under vardagarna som Peter Iller ansvarar för.

– 120 kronor för vuxna och gratis för barn. Man får mycket för pengarna om man besöker båda ställena, säger Mikael Dunker.

Museidagen den 9 september blir sista chansen. Då är det dessutom fri entré. Dagen därpå slår järnvägsmuseet igen för lång tid framåt.

– Vi har under flera år utvecklat området vid museet med att rusta spår och flytta hit olika byggnader som till exempel Hennans stationshus. Nu är tiden kommen att göra förbättringar även interiört, säger Mikael Dunker.