Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passen ansågs sakna stämplar

SANDVIKEN
Ytterligare fyra elever vid Färnebo folkhögskola blev av med sina pass i Bolivia. De fyra unga kvinnor som utvisades från landet fick dessutom problem att komma in i Brasilien.

Annons
Skolans ledning bekräftar nu att eleverna träffat organisationer som varit inblandade i kokaodlarnas protester.
Gefle Dagblad berättade i går att fyra unga kvinnor som studerar kursen "Globalt möte för rättvisa" vid Färnebo folkhögskola utvisades ur Bolivia i tisdags. De anklagas bland annat för att ha deltagit i demonstrationer tillsammans med bolivianska kokaodlare. Dessutom påstås skolan ha bidragit ekonomiskt till böndernas blockad, uppgifter som avvisas av folkhögskolan.
Den formella orsaken till att de fyra unga kvinnorna avvisades från Bolivia ska dock ha varit att de saknade giltigt uppehållstillstånd. I tisdags avvisades de därför till Brasilien men där var de till en början inte heller välkomna.
- Det räckte inte att de hade pass eftersom man behöver vaccinationskort också. Så länge de inte hade sådana kom de inte in och eftersom de inte fick chansen att ta med sig någonting innan de avvisades hade de inte sådana, berättar Paul Carlsson, rektor för Färnebo folkhögskola.

Kopior per fax
Men de brasilianska myndigheterna gick med på att skolan faxade kopior på elevernas vaccinationskort och de fyra kvinnorna släpptes därför in i landet. De bor nu på ett vandrarhem strax innanför den brasilianska gränsen och ska så fort som möjligt flyga till Sao Paulo. Där kommer de att återförenas med de övriga kursdeltagarna på lördag. Samtliga ska därefter delta i ett seminarium innan de återvänder till Österfärnebo om några dagar.
Nu visar det sig också att de fyra unga kvinnorna inte var de enda som fick problem med det bolivianska migrationsverket. Fyra andra kursdeltagare fick sina pass omhändertagna. Orsaken anges vara att det var handskrivet i deras pass och inte stämplat. Men efter att ha anlitat en advokat lyckades man få tillbaka passen. Samtliga kvarvarande elever i Bolivia ska nu, enligt Paul Carlsson, ha sina papper i ordning.
Färnebo folkhögskola har nu också ny information om vad kursdeltagarna gjort under sin vistelse i Bolivia. Däremot vill man fortfarande inte lämna ut några namn på deltagarna eller förmedla någon kontakt med dem.
Paul Carlsson säger att så vitt han kan bedöma har de fyra eleverna inte deltagit i någon demonstration. Däremot har skolans elever träffat organisationer som är involverade i protesterna.
Skolan samarbetar till exempel med en ungdomsorganisation som heter Tinku Juvenil. Tillsammans med dem har Färneboeleverna gjort en studieresa till Chapareregionen för att studera kokaböndernas situation. Eleverna närvarade vid ett möte den 28 december där bondefacket diskuterade hur kokaböndernas utsatta situation skulle uppmärksammas. Det förekom inga demonstrationer eller blockader.

Seminarium
Tillsammans med Tinku Juvenil genomförde skolan den elfte januari ett seminarium i Santa Cruz på temat sociala rörelser i landet. Till detta seminarium säger skolan att man bidrog ekonomiskt med 2 000 kronor till resor för delegater samt mat under dagen. I samband med seminariet blev en kursdeltagare intervjuad av en tidning och en TV-kanal. Enligt skolan handlade mötet inte om den då nära förestående blockaden.
- De bildbevis som myndigheterna säger sig ha kommer från ett av dessa möten, säger Paul Carlsson.
Färnebo folkhögskola har flera olika kurser som har moment förlagda utomlands. Man har även tidigare arrangerat kurser i Bolivia. Nästa kurs där är planerad i mars 2004. Om den kursen blir av är inte klart.
- Vi måste analysera det som hänt, säger Paul Carlsson.

KARIN BERGKVIST