Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pasta med ostsås och krutonger

Till 4 personer
500 färsk pasta eller 300 g torkad
Till pastasåsen:
1 1/2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 dl torrt vitt vin, alt. vatten
2 dl mager grädde
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl riven ost, gärna lagrad
svartpeppar och ev. salt
Att äta till:
6 skivor vitt matbröd
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
broccoli

Gör så här:
1. Kantskär brödet och skär sockerbitsstora tärningar av det som blir kvar. Lägg bitarna på ett ugnsfast fat. Blanda pressad vitlök med olivolja och slå över brödbitarna. Rosta brödbitarna till krutonger i 225 graders ugn. Passa noga, de får inte bli brända.
2. Fräs smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med vatten, vin och grädde. Smula ner buljongtärningen, koka upp och vänd ner osten. Sjud såsen i 5 minuter, eller tills såsen blir härligt krämig. Smaka av med svartpeppar, salt behövs sällan.
3. Koka pastan och fördela den i portionsskålar. Slå över sås och toppa med lättkokt broccoli och krutonger.
Dan Strandqvist/TT Spektra