Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patientens behov ska vara i centrum

Oppositionsråden Ingemar Kalén, KD, Hofors, Kent Sjöberg, KD, Hudiksvall, Marianne Nygren, KD, Gävle, Gunnar Canslätt, KD, Hudiksvall, Anders Bergsten, KD, Bollnäs och Åke Fläckman, KD, Arbrå,
om problemet med vårdköerna i Gävleborgs län.
För Kristdemokraterna är det viktigt att patienten – inte systemen – ska stå i centrum i den svenska sjukvården. Därför skall alla erbjudas en behovsanpassad, tillgänglig och effektiv vård av god kvalitet.
Socialstyrelsens rapport om köer i vården visar att det är stora skillnader mellan landstingen. Landstingen följer inte tiderna i vårdgarantin och struntar ofta i överenskommelsen att hjälpa och informera patienten om vårdgarantin.
Hur ska man då komma till rätta med köerna? Resurs- och personalbrist är förhållandevis svårt att påverka. Däremot är det lättare att ta itu med den bristande viljan att prioritera. Det finns också mycket att göra i fråga om tillgänglighet och bristande effektivitet i organisationskultur och ledningssystem.
Detta visar inte minst det som har hänt sedan socialminister Göran Hägglunds, KD, förslag om Kömiljarden blev regeringspolitik. På bara några månader, från september 2008 till april 2009, har köerna halverats tack vare regeringens stimulanspengar. Detta kan jämföras med socialdemokraternas tolv år vid makten, där köerna bara växte och där ordet Vårdgaranti inte var något annat än en vackert broderad devis på landstingspolitikernas kontorsvägg.
Kömiljarden innebär att de landsting som klarar av att erbjuda 80 procent av patienterna besök hos specialist inom 90 dagar får dela på 450 miljoner kronor. De som klarar 90 procent får dela på 50 miljoner kronor till.
De landsting som dessutom ger 80 procent av patienterna behandling inom 90 dagar får dela på ytterligare 450 miljoner kronor. Slutligen fördelas 50 miljoner kronor mellan de landsting som kan erbjuda 90 procent av patienterna behandling inom vårdgarantins ram.
Hur går det då för de som förväntar sig att få vård av landstinget Gävleborg? Landstinget har definitivt inte nått Kömiljardens mål. I jämförande mätningar ligger vi i den absoluta botten och är inte berättigade till en enda krona i statsbidrag baserat på väntetid. Frågan är om den något spretiga majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet har vilja och ork att ta itu med köproblemet. Det är oacceptabelt att Gävleborgarna ska stå med mössan i hand och bara tålmodigt vänta i dessa köer medan kötiden minskar i andra landsting.
För att korta köerna i landstinget Gävleborg är en bättre samverkan med kommuner och grannlandsting viktigt för oss kristdemokrater. Men framförallt måste telefontider, mottagningstider och öppettider i allmänhet anpassas mycket bättre efter patienternas behov än efter systemets krav. De månatliga uppföljningarna i Landstingsstyrelsen kommer att visa om beslutade insatser för att förkorta köerna i Gävleborg ger effekt. Upp till bevis Knapp, Brink & Co!

Ingemar Kalén (Kd), Hofors, oppositionsråd
Kent Sjöberg (Kd), Hudiksvall
Marianne Nygren(Kd), Gävle
Gunnar Canslätt (Kd), Hudiksvall
Anders Bergsten (Kd), Bollnäs
Åke Fläckman (Kd), Arbrå

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel