Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patienterna behöver annat än tabletter och tv-tittande

Håller helt med Jonas Dahlgren. Jag har varit patient i slutenvården under fem år, 1996–2001 på Gävles psykiatriska klinik. Under de åren fanns det ingenting att sysselsätta sig med, ingenting att fylla de ångestfyllda dagarna med, år in år ut.

Likadant ser det ut i dag. Jag kan nog säga att vårdtiden förlängdes av de innehållslösa dagarna. Några år efter utskrivningen ifrågasatte jag min vårdtid. Den ansvarige läkare jag haft i alla år höll med mig och han tyckte att vården på kliniken inte var vård utan förvaring.

Nu sedan några år är jag aktiv i en förening, Balans, och vi samarbetar en del med psykiatriska kliniken. Jag har flera gånger tagit upp frågan om att införa någon sorts daglig verksamhet på avdelningarna. Människorna, ”patienterna” måste få vila från sin smärta i någonting annat än tablettutdelningen, måltiderna och tv-tittandet som pågår inom de fyra väggar man vistas i dygnet runt.

Svaret jag alltid får är att det kostar för mycket och att det statistiskt sett bara är 4,2 dygn en patient är inneliggande per år. Men de stackare som är i sin sjukdom längre och faller utanför statistiken!

För några år sedan startade jag av egen kraft upp en verksamhet med måleri, keramik, samtal, fikastund i klinikens källare. Två dagar i veckan var det öppet för de inneliggande patienterna. Det var uppskattat och välbesökt. På grund av en operation av mitt knä var jag tvungen att lägga ner verksamheten. Och ingen/ingenting har tagit vid.

Jag anser att det är väl förvaltade pengar att patienter får en värdig tid på Gävles psykiatriska klinik oavsett vårdtid. I vår tid ska vi väl inte använda ålderdomliga metoder.

Titta på all forskning som finns, och använd den i praktiken. Bakom varje patient döljer det sig en människa med ett liv som du och jag!

Anette Nordin f.d. patient

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare