Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik Oksanen: Därför är Dan Eliasson inte lämplig för sitt nya uppdrag heller

Äntligen avgår rikspolischefen Dan Eliasson. Men regeringen kastar Eliasson ur askan in i elden. Den långvariga vakansen som generaldirektör för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap fylls av Eliasson.

Det sker samtidigt som diskussioner förs om vilken placering och roll MSB ska ha i det återupptagna totalförsvaret.

Budskapet till alla Eliassons kritiker som sedan länge krävt rikspolischefens avgång, blir att regeringen inte tar totalförsvaret riktigt på allvar.

Men låt oss börja med polisen. Ja, Eliasson har misslyckats med skapa arbetsro och genomföra en omorganisation. Avhoppen har varit många. Missnöjet med organisation, ledarskap, arbetsmiljö och löner är omfattande. Polisbristen och dess konsekvenser har beskrivits alldeles för många gånger.

När inrikesminister Anders Ygeman (S) avgick i somras och ersattes av Morgan Johansson (S) ökade förväntningarna på att ge polisen en nystart. Den levererar Johansson nu, men den riskerar att köra i diket.

Det behövs en polischef som kan leverera resultat och se till att polisen gör rätt saker. En polischef som kan behålla dagens personal, men också locka tillbaka och rekrytera nya.

För polisen som myndighet och för allmänhetens förtroende är det av yttersta vikt att det blir en ny chef som kan skapa trygghet både internt och för allmänheten. Det behövs en polischef som kan leverera resultat och se till att polisen gör rätt saker.

En polischef som kan behålla dagens personal, men också locka tillbaka och rekrytera nya. Det behövs en polischef som genomsyras av att ”konsekvensutsätta” brottsligheten. Den generaldirektören är inte den förhandstippade polischefen för region mitt Carin Götblad.

MSB står inför stora förändringar. Totalförsvaret ska återuppbyggas, samtidigt har regeringen flaggat för en ny myndighet för psykologiskt försvar. Vad den myndigheten ska få för uppgifter och när är minst sagt oklart. Dessutom kan man tänka sig en framtid där MSB:s uppgifter delas i flera delar; som det var under Kalla Kriget.

Det är nästintill oschysst av regeringen att slänga in Eliasson på uppdraget med den kritik som finns. Rimligare hade varit att ge honom en betydligt lugnare reträttpost.

Försvarsberedningen vill dessutom att MSB ska in under Försvarsdepartementets hatt. Det innebär att minister med ansvar skulle vara Peter Hultqvist (S) och inte justitieminister Morgan Johansson.

Dan Eliasson har använts som en ”förändringsgeneral”. Först för Försäkringskassan och nu polisen. Regeringens beslut är en signal om kommande förändringar av MSB, däremot är det en illavarslande signal att det är Dan Eliasson som får uppgiften. Och det är nästintill oschysst av regeringen att slänga in Eliasson på uppdraget med den kritik som finns. Rimligare hade varit att ge honom en betydligt lugnare reträttpost.

För Alliansen är det bara att sätta upp en sak till att fixa vid ett regeringsbildning i höst. Ny generaldirektör för MSB.

Fler reaktioner: