Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påven lämnar ämbetet

/
  • Påven har överraskande meddelar att han lämnar ämbetet - den första påven på flera hundra år  att göra så.

Påven Benedictus XVI planerar att lämna sitt ämbete inom kort, uppger italienska nyhetsbyrån ANSA. I ett uttalande i samband med en helgonförklaring sade påven att han avgår den 28 februari.

Annons

Benedictus XVI är den äldste som valts till påve sedan 1700-talet. Det skedde i april 2005. Han är känd som förespråkare av traditionella katolska värden och lärosatser. Han har bland annat sagt att kondomer kan förvärra spridningen av aids. Han har anklagats för att som kardinal ha "mörkat" fall där präster begått övergrepp på barn.
Påven blir därmed den förste påve att avgå på många hundra år.
I ett uttalande uppger påven att bristande ork med koppling till hans höga ålder är orsaken till avgången, rapporterar Reuters.
– Herre Gud! Detta är fruktansvärt ovanligt, det har inte hänt sedan 1417, kommenterar författaren och påveexperten Göran Hägg till TT.
– Den siste påve som avgick var Gregorius XII och även om räknar påvar före honom är det extremt ovanligt, det kanske har hänt en handfull gånger i historien, säger Hägg.
Påven säger att han är "fullt medveten om allvaret" i sitt agerande.
Enligt Vatikanen kommer posten att vara ledig tills en ny påve har utsetts.
– Påven har uppgett att han kommer att avgå från sitt ämbete klockan åtta på kvällen den 28 februari, säger Vatikanens talesman Federico Lombardi enligt AFP.
– Som en blixt från en klar himmel, kommenterar kardinal Angelo Sodano, dekan för kardinalkollegiet, påvens tillkännagivande enligt den italienska dagstidningen Corriere della Sera.
Påven själv säger att han avgår av egen fri vilja.
Påven säger enligt tidningen La Repubblica att han har begärt att en så kallad konklav ska sammankallas för att välja en ny påve.
Den 85-årige påven säger sig ha tagit beslutet "för kyrkans bästa".
Benedictus tillkännagivande, på latin, togs emot med tystnad och förvåning av de församlade kardinalerna, enligt nyhetsbyrån Ansa.
En talesman för Vatikanen säger att påven "överraskade oss", rapporterar Reuters.
Det indikerar att inte heller de allra närmaste medarbetarna visste om den stundande avgången.
Anders Wejryd, ärkebiskop i Svenska kyrkan, fick nyheten om påvens förestående avgång när han lämnade en paneldiskussion med bland andra den katolske biskopen Anders Arborelius i S:ta Eugenia kyrka i Stockholm. Han är därför osäker på om Arborelius ännu är informerad.
– Det var oväntat, för påvar brukar ju inte avgå. Men han är en gammal man och måste få prioritera vad han vill göra. Om det ligger något annat bakom avgången har jag ingen aning om, säger Anders Wejryd.
Wejryd träffade påven Benedictus XVI för sex år sedan, då de båda var nya på sin respektive post.
– En konservativ, lärd professor som fick uppdraget och lojalt gick in i det. Men det är ett mycket svårt uppdrag med en kyrka som har så många förväntningar på sig och utvecklas på olika sätt i olika delar av världen, säger Wejryd.
Christer Hedin, religionshistoriker vid Stockholms universitet, säger att kallar beskedet för sensationellt.
– Det låter ofattbart. Den gamle påven försökte man få att avgå och han ville inte det, säger han till TT.
När den tidigare påven Johannes Paulus II började bli till åren höjdes röster om att han skulle lämna sin post innan han avled.
– Johannes Paulus II var ju väldigt skröplig på slutet. Problemet är att eftersom han representerar Guds vilja på jorden kan det inte finnas två påvar för de kan ju ha olika åsikter. Det skulle innebära att Gud hade olika åsikter och därför kan man aldrig abdikera var beskedet då.
Nu tror Christer Hedin att katolska kyrkan kommer att göra en omtolkning av gamla regler för att förklara varför Benedictus XVI abdikerar.
– När de vill ändra reglerna så gör de bara en nytolkning som säger att det är möjligt.
– Efter att upprepade gånger ha öppnat mitt samvete inför Gud, har jag kommit till klarhet om att mina krafter, på grund av hög ålder, inte längre är tillräckliga för att utöva Petrusämbetet, sade den 85-årige påven under mötet.
Han sade vidare om att det krävs styrka i både kropp och själ för utöva Petrusämbetet (enligt katolsk tradition är påven en efterträdare till aposteln Petrus) och förkunna evangeliet – en styrka som de senaste månaderna försvagats för honom i en sådan utsträckning att han nu måste erkänna sin oförmåga att fullfölja det uppdrag som anförtrotts honom, rapporterar AFP.

Mer läsning

Annons