Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pay and Ski – för motionärer som vill betala

/

Betala för att åka längdskidor – för en del känns tanken främmande. Men det blir verklighet på allt fler ställen i Sverige.
GD besökte det konstfrusna skidspåret Pay and Ski i Högbo för att se vad som ges för pengarna.

Annons

Torsdag eftermiddag, termometern visar ungefär en minusgrad. Det är dimmigt i luften när jag och fotograf Annakarin anländer till Högbo Bruk. Än har det inte börjat mörkna, men när det gör det så finns det elljus i spåren som har öppet ända fram till klockan elva på kvällen.

I kioskluckan på en liten stuga på gångavstånd från spårcentralen får jag betala 30 kronor för att få tillgång till omklädningsrummen. Ett råd är att ta med kontanter för här tar de inte emot betalkort. Där inne finns en dam- och en herravdelning med fräscha duschar, bastu och stretchmattor. Noterar att många är ombytta och klara redan när de kommer till Högbo, men det ska visa sig vara väl värt pengarna att kunna ta en dusch direkt efter vinterns första och i hög grad ansträngande skidtur.

Byter om och släpar skidorna till vallaboden som är uppvärmd och luftar fränt av allehanda valla. På sportaffären fick jag rådet att köra med klister på skidorna, så klistret åker på.

Konkar vidare med skidorna till betalstationen där jag får betala igen till en person bakom en lucka. Får veta att jag behöver ett så kallat åkkort som kostar en engångsavgift på 50 kronor. Därutöver kostar det 100 kronor för mig som vuxen att åka skidor i max två timmar eller 150 kronor för en heldag. På helgerna är det dyrare.

När jag betalat – här går det däremot bra med betalkort – fäster jag åkkortet runt benet. Spärrarna i betalstationen känner av kortet när jag passerar.

Så kan skidturen äntligen börja!

Betalspåret har nyligen förlängts och är nu totalt cirka 2,4 kilometer långt. För den som vill går det bra att vika av på mitten och endast åka 760 meter. Spåret består av både plan skidåkning och ett antal backar och omgivningarna är natursköna och rätt omväxlande. Ena stunden åker jag i skogen, i nästa stund passerar jag öppna fält och uthyrningsstugor. Det känns inte tråkigt, trots att det bara går runt runt.

Ett tiotal andra människor vistas i spåret samtidigt. Det är inte alls bara proffs som tränar stenhårt inför Vasaloppet utan även de som tar det lite lugnare som jag.

Vetskapen om att det är ett konstfruset skidspår känns inte så påtaglig en dag som denna då även omgivningarna är vita.

Spåret är i bra skick och inte särskilt isigt även om klistret gör susen uppför backarna. Efter ett antal kilometer har jag blivit påmind om vilken bra träning längdskidåkning är för kroppen. Är helt slut och duscharna och bastun lockar. För den som är beredd att betala en slant är Pay and Ski är en riktigt bra anläggning.

Mer läsning

Annons